Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Обраните плодове също боледуват

Обраните плодове също боледуват

27.10.2019 | Коментари (0)

Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции.

Кафявото гниене (монилиоз) започва да се развива до прибиране на реколтата. В хранилището по плодовете се появява тъмнокафяво гниене, а при висока влажност загнилото място се покрива със сиво-бял налеп. Гъбата поразява там, където е повредена кожицата или има повече влага. Болните плодове могат да заразят здравите дори само при допир.

Мекото гниене, причинено от гъбите от род Penicillium, се развива върху повърхността на плодовете. Най-често около механичните повреди се появяват сламено-жълти или бледокафяви бързо разрастващите се петна. При влага върху тях се образува сив или синьо-зелен налеп.

Сивото гниене се забелязва като кафяви петна, които обхващат цялата повърхност. За разлика от мекото гниене поразените тъкани са твърди, а плодът запазва форма си.

При горчивото гниене кожичката се разпуква и се набръчква. Възможно е и вътрешно развитие на гъбата около семенната кутийка. Здравата част на плода има неприятна миризма и горчив вкус.

Сърцевинното гниене се наблюдава след продължително съхранение. В областта на семенната кутийка и около нея има тъмно загниване, придружено от сив налеп.

Причина за физиологичните болести са грешки в отглеждането и в съхранението. Вкорковяването на кожицата на ябълките и крушите се дължи на недостиг на бор в почвата. Например причина за стъкловидността, която се среща само при ябълките, са неравномерните валежи, когато узряват плодовете.

Изгнилите са опасни за здравето

Не трябва да се яде гнил плод. Някои изследователи смятат, че появата даже на неголеми участъци с гниене провокират  разпространение на отровни микотоксини из целия плод. Тези вещества могат да предизвикат рак или да навредят на черния дроб, сърцето, кожата и бъбреците.

Предпазни мерки

* Плодовете трябва да са здрави и без механични повреди, предварително сортирани по големина.

* Хранилището задължително да бъде добре почистено и дезинфекцирано. * Отстранявайте загнилите плодове веднага щом забележите първите петна.

27.10.2019, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Защо капризничи нара?
При отглеждането на нара има една малка тайна, от която зависи дали ще получим висококачествени плодове. Това е напояването. Кората на зрелия плод на нара е доста дебела и полутвърда. Техническа зрялост на плода настъпва през октомври.

Удоволствието да имаш асма в двора
В двора с помощта на ножицата на лозата се придава най-често асмовидна формировка. Тя се вгражда като красив елемент от естетичното оформление на жилищния екстериор и в същото време дава богата реколта. Предлага и битови удобства. Сянката й е чудесно място за отмора, игри и раздумки.