Начало › Растения › Любимци › › Всички от рода на мушкатото през есента влизат вкъщи

Всички от рода на мушкатото през есента влизат вкъщи

30.10.2008 | Коментари (0)

Едни от най-обичаните цветя, които приемаме и като най-български, принадлежат към рода Пеларгониум. Тяхната родина е Южна Африка, където представителите на този род наброяват около 400 вида. Сега, на прага на зимата, е време да се погрижим да им осигурим комфортни условия за студения сезон, за да могат догодина отнова да ни радват с цветовете си.

Индришето е голямо и ароматно

Стига да сте му подбрали слънчево място на пода или на голям цветарник, то може да живее дълги години, без да променя мястото си, отначало в по-малка, а после в по-голяма саксия. И колкото повече старее, по-хубаво става. Ако някоя клонка тръгне крив път - отрязвайте я, та да се разклонява по-изобилно. Богатите на етерични масла листа използвайте за ароматизиране на сладка и компоти.

Налбата е на диета

За да цъфти, тя трябва да е засадена в по-бедна на хранителни вещества почвена смес. Тя не е така дълговечна, но стъблата й също живеят по няколко години. През лятото обича да прескочи прага и да излезе на двора или балкона. За нея също са подходящи големи саксии. На есен обаче трябва да я върнете обратно в къщи, като предварително я изкъпете и освободите от стари листа, криви и засъхнали клонки. (снимка)

Мушкатото краси терасите цяло лято

То е по-дребничко и при това обилно и красиво цъфтящо, особено едногодишните му клонки. Подходящо е за отглеждане в по-малки саксии или в сандъчета - то краси прозорците през цялото лято. През август си вкоренете по няколко резника от всеки сорт. Те могат да презимуват в стаите ви на топло. Достатъчно е всички да са заедно в едно сандъче. Рано напролет ще ги разделите в отделни саксии. Но как да се простите със старите екземпляри, които толкова обичате? Вариантите да ги запазим са много - та нали е мушкато - къде ли не може да се мушне? Ако растенията са млади, те ще цъфтят и през зимата, но на топло и на светло, до прозореца. Поливайте ги редовно. По-старите екземпляри могат да презимуват в избени помещения, на тавана, на стълбето. При тези условия обаче те губят листата си и се изтеглят. Чак напролет отстранете излишните клонки и оставете само 1-2, едва 10-12 см дълги. Сменете им почвената смес с нова. Поливайте обилно, без да допускате излишна вода в подложката. Скоро те ще започнат да растат буйно. Премахвайте връхчетата, за да се разклоняват.

Сакъзчето се обсипва с цвят

С нежни, полягащи, но силно разклоняващи се стъбълца, богато покрити с цветове, то е отличен вид за украса на балкони или за висящи кошнички. Обича много светлина. Ако го приберете в светли помещения, ще продължава да цъфти. От него всяка есен ще трябва да си вкоренявате млади резници, които да ползвате следващото лято. Те трябва да презимуват на светло място.

30.10.2008, Д-р Анка ДОНЧЕВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Дюли за сладко и аромат
За родина на дюлята се приемат районите на северен Иран, Кавказ и Мала Азия. По тези места тя расте в природата. От тук е започнало и нейното разпространение и сега тя се среща като културен вид на всички континенти. У нас дюлята е проникнала вероятно от Древна Гърция още преди основаването на българската държава.

Универсалният чимшир
В родните си места той може  да израсте като високо до 10 м дърво, а на възраст достига 800 години. С течение на времето са създадени много форми и сортове. Високите и компактни форми позволяват да се правят живи плетове и мащабни фигури, а сортовете джуджета се използват за очертаване на пътечки и разделяне на лехи.

Златните слънца на есента
Дюлята е един от най-слабо разпространените овощни видове у нас. Определено може да се каже, че компактни, самостоятелни дюлеви насаждения засега у нас няма. Отглежда се предимно като единични дървета в смесените любителски овощни градини. Основната причина за недооценяването на този овощен вид е, че плодовете му имат плътно, грубо, тръпчиво, с много каменисти образувания плодово месо, поради което много рядко се използват за консумация в прясно състояние. Дюлевите плодове обаче имат много ценни хранителни и лечебни свойства. Настъргани и смесени с мед тези свойства значително се повишават. Дюлевото пюре е много ценна храна за малките деца и особено за страдащите от анемия.