Начало › Още за ... › Любопитно › › Мелотрията ражда мини-краставици

Мелотрията ражда мини-краставици

16.03.2019 | Коментари (0)

Грапавата мелотрия (Melotria Jacobra) е малко позната у нас. Тя се отнася към семейството на тиквените. Разпространена е предимно в Африка. Това е тревисто едногодишно растение, което расте до дължина 30 м. Листата й са триъгълни, остри, меки и грапави. Растението цъфти в яркофълти цветове. Мелотрия се отглежда главно за озеленяване. Растението бързо се разпространява и със своите къдрави мустачки лесно се закрепя на всевъзможни опори. Тя прилича на умалена краставица. Но печели пред нея с много плюсове - може да декорира градината ви, защото едва в късна есен губи зеления цвят на листата си, силният й ръст позволява да си направите жив плет, като я привържете към опора, а плодовете са ядивни и вкусни. Те се малки - 1,5-2,5 см, със светло зелен цвят, имат вкус на краставица, въпреки, че твърдата й кожа придава кисел оттенък.

Мелотрията може да се отглежда на балкона или под прозореца. Не изисква голям обем почва, затова ще расте и в саксия. Като култури от семейството на тиквите, тя предпочита светли участъци.

Най-добре е да я отгледате от разсад. Лесно свиква с ново място, но предпочита лека и плодородна почва. Мелотрията обича водата, но не бива да се прекалява. Устойчива е на вредители и болестите не я поразяват.

16.03.2019, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Трънката гони грипа
Който изяде първите три цветчета на трънката, няма да боледува цяла година. Това гласи народното поверие. И с право. В различни рецепти са включени също плодчетата, листата и корените на това растение. Плодовете се берат напълно узрели, след това се сушат на слънце. Изсушените трънки са почти черни, със синкав оттенък.

Трънката гони грипа
Който изяде първите три цветчета на трънката, няма да боледува цяла година. Това гласи народното поверие. И с право. В различни рецепти са включени също плодчетата, листата и корените на това растение. Плодовете се берат напълно узрели, след това се сушат на слънце. Изсушените трънки са почти черни, със синкав оттенък.