Начало › Още за ... › Екзотика › › Зимната припънка е храна и лекарство

Зимната припънка е храна и лекарство

19.11.2018 | Коментари (0)

Зимната припънка (Flammulina velutipes) се отглежда в страните на Далечния Изток. В Япония производството й се е превърнало в своеобразна домашна индустрия. Годишно световното производство на гъбата е около 230 хил. тона.

Гугличката на зимната припънка е жълтеникава, а по средата жълто-кафява, с диаметър от 2 до 10 см. Пластинките отначало са бяло-жълтеникави, а след това стават жълтеникаво-червеникави. Месестата част на гъбата е мека и с лек аромат. Пънчето е дълго от 5 до 9 см и дебело от 0.5 до 0.8 см. В основата то има характерна кафява част като кадифе, а останалата част е светложълта.

Редовното проветряване е необходимо за развитието й

Оптималната температура за развитие на мицела в хранителната среда е 21-24ºС. За да се образуват завръзи след обхващане на хранителната среда , е необходимо понижаване на температурата от 7 до 10ºС в продължение на 3-4 дни. За растежа на образуваните плодни тела е необходима температура от 10-16ºС.

Относителната влажност на въздуха в помещението през периода на развитие на мицела и образуването на завръзи е 95 - 100%, а за растежа на плодните тела относителната влажност леко се намалява на 90-95%.

През периода на образуването и растежа на плодните тела е необходимо проветряване. Концентрацията на въглеродния диоксид не трябва да надвишава 4000 ppm. За образуването на плодните тела е необходимо осветление от 100 до 200 лукса. (снимка)

Половин месец след засаждането се показват първите шапки

Зимната припънка се отглежда върху субстрати, богати на целулоза. Оригиналната хранителна среда в Япония и Тайван се състои от дървесни стърготини 80% и пшенична слама 20%. Добавянето на 25% пшенични трици към сместа увеличава добива. Материалите се навлажняват до 60-70%. Поставят се в буркани от пропилен, които поемат 450 г субстрат. Стерилизират се при температура 121 градуса в продължение на 1 час. След охлаждане се засажда. Така приготвените съдове се държат 20-25 дни при температура 21-24 градуса, след което температурата се понижава на 7-10 градуса. След около 10-14 дни се образуват плодни тела и се поддържа температура 10-16 градуса. Помещенията за реколтиране трябва да се проветряват, а за формирането на плодните тела се осигурява светлина. Добивът от използването на тази технология е около 180-200 г пресни гъби от производствен съд. Екстракти от гъбата зимна припънка служат за медицински цели в Япония.

19.11.2018, ст.н.с. Йордан КОСТАДИНОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бамбукът – голямата трева e на мода
В градината от години има фаворити сред вечнозелените растения. В последно време обаче те срещат сериозен конкурент в лицето на  бързорастящите треви, обединени под общото име бамбук. Неговите декоративни сортове внасят приятно разнообразие и предлагат нови решения в оформлението на градината.

Бамбукът – голямата трева e на мода
В градината от години има фаворити сред вечнозелените растения. В последно време обаче те срещат сериозен конкурент в лицето на  бързорастящите треви, обединени под общото име бамбук. Неговите декоративни сортове внасят приятно разнообразие и предлагат нови решения в оформлението на градината.