Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци

19.11.2018 | Коментари (0)

Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет и др., на които е служила за храна. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.

В зависимост от начина на отглеждането и вегетационния период репите се групират в майски, летни, есенни и зимни.

При нашите климатични условия за препоръчване е да се сее най-вече зимна ряпа

Зимната ряпа се отглежда като втора култура. Тя се съхранява през студения сезон, когато намалява консумацията на другите зеленчуци. Отглежда се бяла и черна ряпа. Бялата е по-слабо лютива и с по-нежно месо, по-високодобивна, а черната ряпа съдържа повече етерично масло и се предпочита като лечебно растение.

Кореноплодите на зимната ряпа са сочни, месести, с парлив вкус и характерна миризма, която се дължи на етеричното масло. Те съдържат още захари, пектини, минерални соли на желязото, медта, цинка, мангана и др., и не много витамини. Освен за храна, ряпата действа и лечебно. Тя усилва секрецията на храносмилателните жлези и повишава апетита, стимулира чревната перисталтика, успокоява бронхиални спазми, стимулира сърдечната дейност, извлича холестерола от кръвта, притежава активно бактерицидно действие.

Вирее най-добре при хладно време

Голямата студоустойчивост и възможността добре да се съхранява през зимата поставят ряпата измежду ценните зеленчуци за есенно, зимно и ранно пролетно използване, а добрите вкусови и лечебни качества, късият вегетационен период и сравнително скромните топлинни изисквания я правят атрактивна култура. Най-благоприятната температура за развитието на ряпата е около 16 градуса. Добри резултати при отглеждането й  се получават при прохладно и влажно време. Високите температури и силното продължително засушаване на почвата и въздуха влошават  качеството на кореноплодите и намаляват добива. Зеленчукът обича и доброто осветление, затова не използвайте сенчести места или междуредията на стари овошки. Определената площ за отглеждането на ряпата трябва да може да се полива. Освен това почвата да е градинска, добре обработена, рохка и богата на хумус и хранителни. Не торете с пресен оборски тор, а с добре угнил или използвайте богато наторен предшественик (краставици, домати, пипер, тикви и др.).

Преди засяването  мястото се полива обилно и почвата се подготвя много добре, за да могат семената бързо  да поникнат. На големи площи сеитбата може да стане с редосеялка - 30-40 см между редовете или на двуредова лента при междуредово разстояние 20-25 см и 50 см между лентите. Засява се на дълбочина 1-1,5 см. Когато растенията образуват 2 същински листа е време да се проредят. Прорежда се двукратно. При първото се оставят 2-3 см между растенията, а при окончателното - 15-20 см. Ненавременното прореждане и силното и продължително засушаване водят до бързото влошаване на качеството и масовото стрелкуване на растенията .

Грижите за посева се състоят в редовно поливане, окопаване и унищожаване на плевелите. Не пропускайте и борбата с вредителите, особено срещу зелевата бълха, която прави листата на дантела. Кореноплодите се прибират към края на октомври. (снимка)

19.11.2018, Лили ГЕОРГИЕВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

За да имате спанак рано напролет
Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия. Той издържа на студ, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подходяща оранжерия с трайно покритие, но е добра и такава, която ще се покрие с полиетиленово фолио към края на октомври.

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.