Начало › Растения › Любимци › › Босилек

Босилек

01.07.2018 | Коментари (0)

Неповторимият аромат на листата и цветовете на босилека са любима  подправка за разнообразните ястия от домати, сирене, гъби, риба и консерви от зеленчуци, на колбаси, за салати, майонези и др. Познат от от дълбока древност, босилекът е наричан още "царска билка" и се е славел с чудодейни свойства. Сега ароматното растение се отглежда в цяла Европа, Америка и Азия най-вече заради етеричното масло, което съдържат листата и семената му. 

Босилекът е едногодишно растение с високо до 70 см стебло, което е силно разклонено. Листата са яйцевидни, цветовете са дребни, бели или розови, групирани на върха на всяко разклонение.Свежите и сухи листа и цветовете, цели и смлени, се използват поради неповторимия си аромат като подправка в приготвянето на разнообразни ястия  от домати, сирене, гъби, риба и консерви от зеленчуци (краставици и домати), на колбаси, за салати, майонези и др. Съчетава се много добре с чесън, а сосът "винегрет" не става  без него. Сухите листа, стрити на прах,  се използват за смесена подправка с черен пипер. Най-често босилекът се  използва в италианската кухня.

Растението с чудодейни свойства (снимка)

Това ароматично растение е пренесено в Европа през ХVІ в от Индия. То е познато от дълбока древност и са му приписвали чудодейни свойства. Някои римляни са вярвали, че който го консумира, става красавец, а други народи са давали китка босилек в знак на любов. Днес той е растение , което се отглежда в цяла Европа, Америка и Азия и е неоценима подправка. Дължи го на ценните съставки, но най-вече на етеричното масло (0,2-0,3%), което се намира в листата и семената на растението и съдържа евгенол, метилхавикол, цинеол, линалол и др. 

Босилекът (Ocimum basilicum) е едногодишно растение. Стъблото е  четириръбесто, в основата голо, а към върха овласено, зелено с червен оттенък, достига височина до 70 см, силно разклонено. Листата са яйцевидни, с назъбен външен ръб, с къси дръжки. Дребните бели или розови тръбести цветчета са групирани по много на върха на всяко разклонение. Семената са много, матови или черни. Създаден е сорт "Тракия", който заменя местната форма.

Малко е капризен

Босилекът е взискателен към топлината. Семената му поникват при температура от 20 до 30 градуса, а ако тя спадне до 10 градуса, кълновете ще загинат. Без светлина също не може, а е необходимо  да получава и редовно необходимата му влага. Изисква рохкава и богата почва. Затова се избират за отглеждането му структурни и плодородни почви. С основната обработка на почвата се внасят за 100 кв. м около 200 - 250 кг добре разложен оборски тор, 4-5 кг суперфосфат и  2-2,5 кг калиев сулфат. Рано напролет се засяват семената - за 100 кв.м са нужни 50-70 г семена, ако се сее директно. Сее се редово на разстояние 20 см между редовете или лентово при схема 50+20 см. Често се прибягва до отглеждане с предварително  произведен разсад. Тогава семената се засяват в началото на  март, а растенията се разсаждат през май, когато са достигнали вече 10-12 см височина и имат  5-6 листа. Преди да се разсадят или през вегетацията растенията се подхранват с амониева селитра - 2 кг/100 кв м.

Грижите

През вегетацията растенията изискват да се поддържа почвата чиста от плевели, редовно да се окопава, подхранва и полива при засушаване. Изрязването на листата за подправка става, когато са оформени растенията, преди цъфтеж. Изрязаните стъбла и клонки  със свежи листа се завързват на връзки  и се изсушават на сянка и на проветриво място. Свежите листа се запазват и като се замразят. След като растенията прецъфтят, листата започнат да жълтеят и губят част от качествата си, затова не трябва да се изчаква, когато листата са за подправка. За получаване на етерично масло или суха маса се прибират целите растения във фаза цъфтеж. Когато се събира за семена, прибирането става, когато семената от първите разклонения станат кафяви, защото всички семена не зреят по-едно и също време.

Може и в домашна обстановка

Някои домакини желаят да имат подръка от ароматното и полезно растение. Тогава и сандъчетата могат да помогнат. На балкона или даже в хола може да расте, да служи и радва босилекът. Той е и декоративен. Така че рано напролет, ако имате семена, засейте ги в саксийка. Те ще поникнат, ако температурата е поне 13 градуса. А след като растенийцата са вече с 3-4 листа, може да ги разсадите в сандъчета или направо в лехата. Предложете им добра почвена смес - чимовка, пясък и прегорял оборски тор. В сандъчетата поставете не повече от 8 растения, после ги полейте и поддържайте почвената смес винаги влажна, докато се прихванат. И след това не ги оставяйте жадни.

Засадете през май (снимка)

Босилекът е взискателен към топлината. За да поникват семената е необходима  температура от 20 до 30°С, а ако тя спадне до 10°С кълновете загиват. Изисква рохкава, богата и структурна почва. С основната обработка на почвата се внасят за 100 кв.м около 200 - 250 кг добре разложен оборски тор, 4-5 кг суперфосфат и  2-2,5 кг калиев сулфат. Рано напролет се засяват семената - за 100 кв.м  50 -70 г . Сее се редово на разстояние 20 см или лентово при схема 50+20 см. Често се прибягва до отглеждане с предварително  произведен разсад. Тогава семената се засяват в началото на  март, а растенията се разсаждат през май, когато са достигнали вече 10-12 см височина и имат  5-6 листа. Преди да се разсадят или през вегетацията, растенията се подхранват с амониева селитра - 2 кг/100 кв м. Засажда се на разстояние 60х30 см.

През вегетацията  растенията изискват да се поддържа почвата чиста от плевели, редовно да се окопава, подхранва и полива при засушаване. Листата за подправка са готови преди цъфтеж. Изрязаните стъбла и клонки  със свежи листа се завързват на връзки  и се изсушават на сянка и на проветриво място. Свежите листа се запазват и като се замразят.

В сандъче

Някои домакини отглеждат босилека и в сандъчета на балкона или дори в хола, с което могат да украсят и интериора си. Ако имате семена, засейте ги в съд рано напролет. Те ще поникнат, ако температурата е поне 13°С. След като растенията са вече с 3-4 листа може да ги разсадите в сандъчета или направо в лехата. Предложете им добра почвена смес - чимовка, пясък и прегорял оборски тор. В сандъчетата поставете не повече от 8 растения, после ги полейте и поддържайте почвената смес винаги влажна докато се прихванат. И след това не ги оставяйте жадни. Ако спазвате нужните за развитието на босилека условия, можете да го гледате и през зимата.

Босилекът е и билка

В древността е наричан "царска билка", а у нас отдавна се използва за ръсене в черквата със светена вода. Има антисептично действие. Като билка стимулира обмяната на веществата и храносмилателните процеси, в народната медицина служи срещу безсъние, хрема, ангина, за компреси и др., в зъболечението. Освен че е декоративно, но е и силно медоносно растение.

01.07.2018, Донка ПЕТКОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Зелето - дебеланкото космополит
То е любима храна на много народи. Почти на всяка точка на земното кълбо, която човек обитава, ще се намери и вид зелева култура, която той отглежда. И това се дължи както на тяхното голямо разнообразие от форми, така и на пластичността им, позволяваща нагаждане към различните условия. Не на последно място те са полезни и вкусни.

Ярките огньове на гергините
Когато конкистадорите завоювали Мексико, били впечатлени от красотата и яркостта на цветята, които покорените ацтеки наричали "акокотл". Те били отглеждани специално за украса на храмовете на Слънцето.  За съжаление преситените от задморските чудеса испанци не оценили качествата им. Това станало едва в края на 18 век.

Облепихата
Об­ле­пи­ха­та е мно­го под­хо­дяща за от­г­леж­да­не в пар­ко­ве и вил­ни мес­та за­ра­ди кра­си­ви­те си лис­та и от­ру­па­ни­те с пло­до­ве дъл­ги клон­ки. Пло­до­ве­те са оцве­те­ни в кре­ма­во-жъл­то, оран­же­во или почти яр­кочер­ве­но.  При­те­жа­ват спе­ци­фичен вкус и при­я­тен аро­мат.