Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Вкусната дебелана

Вкусната дебелана

04.09.2018 | Коментари (0)

За баница с тиква, за традиционния тиквеник на Бъдни вечер, печена или варена, тиквата присъства на трапезата през студените зимни дни и празници. В момента има купища тикви на пазара, но скоро ще намалеят. Така че още от сега си струва да се замислим как да ги запазим в добро състояние до зимните празници.

Тиквите, които ползваме за домашни цели, са белите и мускатните (цигулки). Те са силно топлолюбиви и светлолюбиви растения , като от семейството най-топлолюбива е мускатната тиква. Младите растения са чувствителни и към слабите пролетни слани. Затова, ако искаме да отглеждаме тикви, трябва да им определяме слънчево място. Голямата им листна маса, която образуват по време на вегетацията ,пък изисква да има и добро напояване, но почвата не трябва да се преовлажнява, не понасят и висока въздушна влага. И засушаването е вредно, тогава завръзите окапват и плодовете загрубяват. Много вредно им се отразяват и суховеите. Най-добре се чувстват на дълбоки, рохкави, влагоемни, въздухопропускливи и богати с хранителни вещества почви. Това са богатите наносни, глинесто песъчливи и черноземни почви със запазена структура. Сбитите и студени песъчливи почви не са подходящи за отглеждането им. Много добре реагират на торенето с оборски тор, както и от минералните торове с фосфор и калии, които повишават добива и тиквите зреят по-рано.

Тиквите се берат, когато голямата част от листната маса засъхва. За съхраняване в прясно състояние тиквите се подбират добре узрели, откъснати с дръжка, без наранявания по кората. Набраните тикви се нареждат на слънчево място за доузряване, лагеруване. Най-трайни са жълтите тикви с твърда кора.  Нареждат се върху царевичак, покриват се, по-добре в помещение, и се пазят от измръзване. От белите тикви за предпочитане е сортът Бяла тиква 48/4, който е много добивен, със сиво-бели, едри, плоскокръгли плодове. Месестата част е дебела, оранжево-жълта, печена или варена е много вкусна. Сортът Ракета също е от бялата тиква, плодовете са малко удължени, сиво-бели, с дебела оранжева месеста част, с отлични вкусови качества, печена или варена. Сортът е високодобивен и добре се съхранява през зимата. От мускатната тиква най-добър е сортът Мускатна 51-17.Плодовете са едри, крушовидни с оранжево-жълта кора. Месестата част е оранжева, крехка, богата на каротин, опечена е много вкусна.

За съхраняване белите тикви, които имат  по-тънка кора, и мускатните тикви се нареждат върху етажерка в два - три реда в помещение с температура от 1 до 14 градуса и относителна влажност на въздуха 70%. При застудяване трябва да се покрият със слама или други материали, защото не понасят ниски температури. Разбира се, в малки количества някои домакини предпочитат да си нарежат тиква на парчета, да ги поставят в найлонови пликчета и да ги замразят във фризер, където ще дочакат времето за тиквеник или друга консумация.

04.09.2018, Донка ПЕТКОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.

За да имате спанак рано напролет
Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия. Той издържа на студ, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подходяща оранжерия с трайно покритие, но е добра и такава, която ще се покрие с полиетиленово фолио към края на октомври.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.