Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Бамята се сее, когато акациите цъфнат

Бамята се сее, когато акациите цъфнат

30.04.2018 | Коментари (0)

Българката знае да приготвя различни вкуснотии от това зеленчуково растение. Не е трудна за отглеждане. Трудностите идват с беритбата. Плодовете се ядат млади и недоразвити и трябва да се берат през ден или всеки ден. Точно си направете сметка на колко площ да я засеете, така че набраното количество да се използва в кухнята или за преработка без остатък.

Бамята е много топлолюбива. За да поникнат нормално семената, почвата трябва да се е загряла до 15 градуса. Градинарите сполучливо са свързали срока на засяването й с цъфтежа на акациите. Тогава средната температура на въздуха е около 20 градуса, което ще рече, че и почвата вече е затоплена.

Непосредствено преди засяването трябва да оформите бразди на 50 см една от друга. Те ще служат и за напояване. Семената слагайте по 3-4 в  гнезда, отстоящи на 25-30 см едно от друго. След заравянето семената трябва да се окажат на 3-4 см дълбочина.

Може и да не оформяте предварително бразди, а да очертаете редовете с канап и триъгълна мотичка, отваряйки дълбока до 3-4 см браздичка. В нея ще посеете ръчно семената. По-късно в междуредията ще отворите поливните бразди. Когато растенията образуват 2-4 листа, окопайте. Следващото окопаване ще направите, когато развият 6-8 листа. Тогава ще проредите растенията в гнездата или по реда, където растат нагъсто. През юли ще берете първите плодове, но най-много са те през август и септември, та чак до първата слана.

30.04.2018, Тома ХРИСТОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубави домати се гледат с майсторлък
Сортовото разнообразие при доматите е твърде голямо, но всички сортове може да се отнесат към две основни групи - високостъблени и нискостъблени. Според предназначението си те могат да бъдат за консумация в прясно състояние (салатни сортове) или за консервиране. А според сроковете на узряване - ранни и средно ранни.

Хубави домати се гледат с майсторлък
Сортовото разнообразие при доматите е твърде голямо, но всички сортове може да се отнесат към две основни групи - високостъблени и нискостъблени. Според предназначението си те могат да бъдат за консумация в прясно състояние (салатни сортове) или за консервиране. А според сроковете на узряване - ранни и средно ранни.