Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Хубави домати се гледат с майсторлък

Хубави домати се гледат с майсторлък

01.04.2018 | Коментари (0)

Сортовото разнообразие при доматите е твърде голямо, но всички сортове може да се отнесат към две основни групи - високостъблени (интердетерминантни) и нискостъблени (детерминантни). Има и сортове, които заемат междинно положение. Освен това според предназначението си те могат да бъдат за консумация в прясно състояние (салатни сортове) или за консервиране. А според сроковете на узряване - ранни и средно ранни. Високостъблените сортове се отглеждат на колове или висока опорна конструкция от колове и тел. Нискостъблените - на ниска телена конструкция.

Но сортовото разнообразие и различните цели на отглеждане предполагат и различни начини на засаждане.

Ранните високостъблени домати се засаждат на разстояние 75-80 см между редовете и на 25 см в реда. Подходяща схема е и двуредовата лента. При нея разстоянието между редовете в лентата е 50 см, в реда - 25, а между две съседни ленти - 110 см. Поливната бразда е между двата реда, а площта между лентите служи за придвижване на градинаря.

Нискостъблените сортове се отглеждат предимно за средно ранно производство, стават както за консумация пресни, така и за консерви. Засаждат се в редове, между които се оставят 75-80 см, растенията в реда да са 30 см едно от друго, ако сортът е за преработка и на 40 см, ако е салатен.

Стара практика - "задънени" домати зреят рано

  (снимка) За да узреят по-рано доматите, наред с всичко друго, което правите, важно е също колтученето и кършенето. За ранни домати обикновено се използват високо растящи сортове, които се отглеждат на колове. Те имат способността за непрекъснат растеж, който при нашите условия свършва с първите слани. В пазвата на всеки лист образуват ново стъбло, което също расте непрекъснато. Нарича се колтук, а премахването му - колтучене. В началото на развитието си тези странични израстъци се развиват за сметка на готови хранителни вещества, които биха отишли за наедряването и по-бързото узряване на плодовете. Колтученето е стара градинарска практика. Прави се не наведнъж, а последователно с появата на първите колтуци след засаждането. Колкото по-навреме, толкова по-добър е и ефектът. Подходящият момент е от появата им до десетина сантиметра дължина. По-късно е вече безсмислено.

Много полезна мярка за ускоряване на наедряването и узряването е и премахването на върховете на растенията. Градинарите го наричат кършене или задънване. Така хранителните вещества се насочват към плодовете. Прави се наведнъж, когато растенията са развили 4-6 съцветия. С помощта на палеца и показалеца се прищипват върховете над два все още недоразвити листа. Те ще се доразвият, от пазвите им ще израснат колтуци, а колтуците ще дадат плодове, но първите ще са нараснали и узрели по-рано.

01.04.2018, Тома ХРИСТОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.