Начало › Материали на месеца › Статии от потребители › Лимонова трева

Лимонова трева

15.01.2013 | Коментари (0)

Лимоновата трева -  Цимбопогон, е многогодишно тревисто растение, използвано в азиатската (особено тайландската, камбоджанската и виетнамската) и карибската кухня. Тя има лимонов аромат и може да се суши и смила на прах или да се използва в прясно състояние. Най-често я слагаме в чайове, супи и кърита. Подходяща е при приготвянето на птиче месо, риба, раци, миди и други морски дарове. Има повече от 50 вида Cymbopogon.

Източноиндийската лимонова трева (Cymbopogon flexuosus) расте в Индия, Шри Ланка, Бирма и Тайланд, докато западноиндийската лимонова трева (Cymbopogon citratus) се смята, че идва от Малайзия. Въпреки че двете са взаимозаменими, C. citratus е по-подходяща за готвене. В Индия C. citratus се използва и като билка и в парфюми. Други видове в парфюмерийната промишленост са Cymbopogon martini (дестилирана до масло от палмароза) и цитронела (Cymbopogon winterianus Jowitt), от която се получава масло от цитронела. Свещите или ароматните пръчици, направени с високи концентрации на масло от цитронела, прогонват комарите. (снимка)

15.01.2013, Унигардън ООД

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Защо се носи червен конец на ръката?

Есенни грижи за красива трева през пролетта

Сезоните в природата според гръцката митология
Идването на пролетта и пробуждането на природата за живот стопля сърцата на хората и връща надеждите за ново, по добро начало. Стопяването на снежната покривка, цъфтежът на първите кокичета и бадемовите дървета, долитането на прелетните птици, сокоджението при лозята, всичко ...