Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Зеленчукови спагети!

Зеленчукови спагети!

09.01.2013 | Коментари (0)

Тиквата Спагети е подобна на всички останали тикви. Нейното предимство е, че се приготвя по-бързо от останалите тикви, а  термично обработената вътрешност на тиквената плът се разделя подобно на спагети, от където и идва името на тиквата. Действително тиквата може да се използва като зеленчуков ниско калоричен заместител на спагетите. Тя е плод с високо съдържание на витамин А, витамин С, калий и фибри.

Начинът на приготвяне е лесен - разполовената тиква се изчиства от семената подобно на всички останали тикви. Пече с кората нагоре около 30-40 минути при температура 180оС или се вари за около 20 минути.

Отглеждането й също е лесно - (снимка) тиквените семки, след като са засети, покълват от 10 до 14 дни. Растението трябва да се засади на слънчево място. Около 3 - 4 семена се поставят в гнездо или в по-голям контейнер на около 2.5 см. дълбочина. Тиквата Спагети може да се отглежда и в контейнер, като за целта е необходимо да се осигурят най-малко 20 литра на растение.

Основно изискване за правилното отглеждане на тиквата е редовното поливане. Почвата трябва да бъде плодородна, добре обогатена и дренирана.

Тиквата Спагети има дълъг вегетационен сезон. За своето развитие се нуждае от температури над 18оС. Растението може да се изнесе навън след като опасността от слани е преминала.

Съвет - след пика на лятото е добре да се премахнат всички нови цветове от растението, тъй като няма да има достатъчно време тиквите да узреят. Отстраняването на цветовете позволява растителните ресурси да се използват за отглеждане на вече развиващите се тикви на лианата.

Успех на предприемачите и на хората, които вечно търсят нови възможности!

09.01.2013, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

За да имате спанак рано напролет
Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия. Той издържа на студ, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подходяща оранжерия с трайно покритие, но е добра и такава, която ще се покрие с полиетиленово фолио към края на октомври.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.