Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Най-вкусните тиквички – тиквичките „Striato d’Italia”

Най-вкусните тиквички – тиквичките „Striato d’Italia”

08.01.2013 | Коментари (0)

Според мнение на ценители тиквичките от сорт „Striato d'Italia"са най-вкусните от всички видове тиквички. Растението дава изобилие от цветове и плодове. От едно растение могат да се получат средно по 5 килограма тиквички. Както повечето растения от този вид, ако плодовете се обират регулярно, растението се стимулира да дава все повече плод. Интересно е да се отбележи, че този сорт тиквички понася и застудяване на времето, като застудяването не се отразява върху вегетативния процес.

Тиквичките „Striato d'Italia" са с отличен вкус, ароматни и красиви на външен вид. Най-добри за консумация са онези плодове, които са дълги до 25-30 см.

Засаждането им е лесно - 5-6 семена се поставят с острия си край надолу на 2 см. дълбочина в гнездо с диаметър 20 см. Разстоянието между гнездата е добре да бъде около 1 метър, а между редовете - 2 метра. Важно изискване е семето да се постави вертикално с острата част надолу, за да се стимулира правилното му израстване. Единственото условие за тяхното отглеждане е почвата са се поддържа влажна. Веднъж седмично могат да се обогатяват с течна тор за зеленчуци.

От март до май растението се отглежда в оранжерии. Тиквичките се изнасят навън, когато имат около 5-6 развити листенца. Добре е това да става през месец май, за да се избегнат евентуалните слани.

От месец май до юни тиквичките могат да се засаждат и директно навън. Реколтата се събира от юли до октомври. Тиквичките Striato d'Italia" могат да се пекат, пържат и да се готвят по традиционния за нас българите начин.  (снимка)

08.01.2013, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.