Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Най-вкусните тиквички – тиквичките „Striato d’Italia”

Най-вкусните тиквички – тиквичките „Striato d’Italia”

08.01.2013 | Коментари (0)

Според мнение на ценители тиквичките от сорт „Striato d'Italia"са най-вкусните от всички видове тиквички. Растението дава изобилие от цветове и плодове. От едно растение могат да се получат средно по 5 килограма тиквички. Както повечето растения от този вид, ако плодовете се обират регулярно, растението се стимулира да дава все повече плод. Интересно е да се отбележи, че този сорт тиквички понася и застудяване на времето, като застудяването не се отразява върху вегетативния процес.

Тиквичките „Striato d'Italia" са с отличен вкус, ароматни и красиви на външен вид. Най-добри за консумация са онези плодове, които са дълги до 25-30 см.

Засаждането им е лесно - 5-6 семена се поставят с острия си край надолу на 2 см. дълбочина в гнездо с диаметър 20 см. Разстоянието между гнездата е добре да бъде около 1 метър, а между редовете - 2 метра. Важно изискване е семето да се постави вертикално с острата част надолу, за да се стимулира правилното му израстване. Единственото условие за тяхното отглеждане е почвата са се поддържа влажна. Веднъж седмично могат да се обогатяват с течна тор за зеленчуци.

От март до май растението се отглежда в оранжерии. Тиквичките се изнасят навън, когато имат около 5-6 развити листенца. Добре е това да става през месец май, за да се избегнат евентуалните слани.

От месец май до юни тиквичките могат да се засаждат и директно навън. Реколтата се събира от юли до октомври. Тиквичките Striato d'Italia" могат да се пекат, пържат и да се готвят по традиционния за нас българите начин.  (снимка)

08.01.2013, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

За да имате спанак рано напролет
Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия. Той издържа на студ, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подходяща оранжерия с трайно покритие, но е добра и такава, която ще се покрие с полиетиленово фолио към края на октомври.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.