Начало › Растения › Любимци › › Бодлива краставица с вкус на банан

Бодлива краставица с вкус на банан

02.03.2012 | Коментари (0)

Киваното е родственик на добре познатата ни краставица и заедно с тиквите, дините и пъпешите принадлежи към семейство Cucurbitaceae - Тиквови. Растението е едногодишна тревиста лиана с дълги 4-5 метра стъбла, които се разпростират върху почва, но могат и да се закрепват и катерят по дървета.  Кореновата система е плитка и слабо развита. Семената са подобни на краставичните, но са по-закръглени и запазват кълняемостта си за период от 5 години.

Растението произхожда от Южна и Централна Африка (пустинята Калахари). Киваното се отглежда като декоративен  плод в Нова Зеландия, Кения, Израел и САЩ.  Плодовете  имат дълъг срок на годност и се запазват при стайна температура в продължение на 3-4 месеца.

Киваното е интересен плод- наричат го рогат пъпеш, африканска бодлива краставица, мелано, желиран пъпеш, английски домат. На външен вид изглежда като таралеж с едри, месести, неголеми рогчета. Кожата на плода е плътна и зелена до наближаване на беритбена зрялост, след което придобива жълто оцветяване. Узрелият плод е оранжево-червен. Вътрешността на плода е зеленикава желеобразна маса. На вкус плодът напомня банан, пъпеш, краставица и лайм. Плодовете се консумират в прясно състояние или изстискани на сок. (снимка)

Киваното се сади в началото на март за производство на разсад. Растението е силно светлолюбиво и се развива най-добре при температура 26-28оС . При поникване се нуждае от достатъчно влага. Разсадът от кивано се изнася навън, когато средно денонощната температура се покачи до над 15оС. (снимка) Киваното не е претенциозно към почвата, но трябва редовно да бъде поливано. Препоръчва се почвата, където ще се засади растението да бъде предварително обагатена с добре угнил оборски тор. Периодът от засяването до прибирането на реколтата е 3 и половина месеци - 110 дни. Растението се полива два пъти седмично. При отглеждането му в оранжерия е добре да се помисли за навременното опрашване на плодовете. 30-40 дни след завръзване плодът е узрял за консумация.

Киваното е устойчиво на парниковата белокрилка и на брашнестата мана. Едниственият вирус, който атакува растението, е тиквеният мозаечен вирус.   



02.03.2012, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Дюли за сладко и аромат
За родина на дюлята се приемат районите на северен Иран, Кавказ и Мала Азия. По тези места тя расте в природата. От тук е започнало и нейното разпространение и сега тя се среща като културен вид на всички континенти. У нас дюлята е проникнала вероятно от Древна Гърция още преди основаването на българската държава.

Универсалният чимшир
В родните си места той може  да израсте като високо до 10 м дърво, а на възраст достига 800 години. С течение на времето са създадени много форми и сортове. Високите и компактни форми позволяват да се правят живи плетове и мащабни фигури, а сортовете джуджета се използват за очертаване на пътечки и разделяне на лехи.

Златните слънца на есента
Дюлята е един от най-слабо разпространените овощни видове у нас. Определено може да се каже, че компактни, самостоятелни дюлеви насаждения засега у нас няма. Отглежда се предимно като единични дървета в смесените любителски овощни градини. Основната причина за недооценяването на този овощен вид е, че плодовете му имат плътно, грубо, тръпчиво, с много каменисти образувания плодово месо, поради което много рядко се използват за консумация в прясно състояние. Дюлевите плодове обаче имат много ценни хранителни и лечебни свойства. Настъргани и смесени с мед тези свойства значително се повишават. Дюлевото пюре е много ценна храна за малките деца и особено за страдащите от анемия.