Начало › Растения › Любимци › › Бодлива краставица с вкус на банан

Бодлива краставица с вкус на банан

02.03.2012 | Коментари (0)

Киваното е родственик на добре познатата ни краставица и заедно с тиквите, дините и пъпешите принадлежи към семейство Cucurbitaceae - Тиквови. Растението е едногодишна тревиста лиана с дълги 4-5 метра стъбла, които се разпростират върху почва, но могат и да се закрепват и катерят по дървета.  Кореновата система е плитка и слабо развита. Семената са подобни на краставичните, но са по-закръглени и запазват кълняемостта си за период от 5 години.

Растението произхожда от Южна и Централна Африка (пустинята Калахари). Киваното се отглежда като декоративен  плод в Нова Зеландия, Кения, Израел и САЩ.  Плодовете  имат дълъг срок на годност и се запазват при стайна температура в продължение на 3-4 месеца.

Киваното е интересен плод- наричат го рогат пъпеш, африканска бодлива краставица, мелано, желиран пъпеш, английски домат. На външен вид изглежда като таралеж с едри, месести, неголеми рогчета. Кожата на плода е плътна и зелена до наближаване на беритбена зрялост, след което придобива жълто оцветяване. Узрелият плод е оранжево-червен. Вътрешността на плода е зеленикава желеобразна маса. На вкус плодът напомня банан, пъпеш, краставица и лайм. Плодовете се консумират в прясно състояние или изстискани на сок. (снимка)

Киваното се сади в началото на март за производство на разсад. Растението е силно светлолюбиво и се развива най-добре при температура 26-28оС . При поникване се нуждае от достатъчно влага. Разсадът от кивано се изнася навън, когато средно денонощната температура се покачи до над 15оС. (снимка) Киваното не е претенциозно към почвата, но трябва редовно да бъде поливано. Препоръчва се почвата, където ще се засади растението да бъде предварително обагатена с добре угнил оборски тор. Периодът от засяването до прибирането на реколтата е 3 и половина месеци - 110 дни. Растението се полива два пъти седмично. При отглеждането му в оранжерия е добре да се помисли за навременното опрашване на плодовете. 30-40 дни след завръзване плодът е узрял за консумация.

Киваното е устойчиво на парниковата белокрилка и на брашнестата мана. Едниственият вирус, който атакува растението, е тиквеният мозаечен вирус.   



02.03.2012, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Всички от рода на мушкатото през есента влизат вкъщи
Едни от най-обичаните цветя, които приемаме и като най-български, принадлежат към рода Пеларгониум. Тяхната родина е Южна Африка, където представителите на този род наброяват около 400 вида. Сега, на прага на зимата, е време да се погрижим да им осигурим комфортни условия за студения сезон.

Есенен звездопад
Легендите разказват, че тези цветя са се появили от звездна прашинка, паднала на земята. Така ги и нарекли - астри, което на гръцки значи звезда.

Всички от рода на мушкатото през есента влизат вкъщи
Едни от най-обичаните цветя, които приемаме и като най-български, принадлежат към рода Пеларгониум. Тяхната родина е Южна Африка, където представителите на този род наброяват около 400 вида. Сега, на прага на зимата, е време да се погрижим да им осигурим комфортни условия за студения сезон.