Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Италианската змия

Италианската змия

23.02.2012 | Коментари (0)

Кратуната "Италианска змия" е рядък вид зелена змиевидна зелена кратуна. Отглежда се в области, които имат по-топъл климат и прилича на змия, когато е напълно оформена. Плодовете са светло-зелени на цвят и понякога са допълнително украсени. Кратуната „Италианска змия" е един от малкото редки видове кратуни, които действително са годни за консумация. Ако се откъсне леко незряла, месестата част се приготвя подобно на патладжана. Кратуната е толкова добра, колкото тиквичките, но с по-твърда консистенция и по-лека на вкус. Предпочитана е от мнозина заради по-твърдата от тиквичките вътрешност и липсата на горчив вкус. Приготвя се обелена и нарязана на кубчета.

Семената, които се прадлагат в нашия електронен магазин, се засаждат директно в почвата на слънчево място. Добре е да осигурите на кратунената лиана близка подпора или  пергола или подпора, за да спестите място и да направите градината си по-привлекателна. (снимка)

Кратуната „Италианска змия" се нуждае от много вода. Плодовете са изключително големи и тъй като това растение вирее само при горещите температури, трябва да се полива често. Добре е да бъдат подхранвани с течна тор за зеленчуци или течна тор с общо предназначение веднъж на три седмици.

Когато се използва за декорация, кратуната трябва да се откъсна узряла и да се внимава, защото кората й е крехка и може лесно да се нарани. (снимка)

23.02.2012, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.