Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Кое е по-вкусно - тиквичката Ругоса Фрилана или цветовете й?

Кое е по-вкусно - тиквичката Ругоса Фрилана или цветовете й?

23.02.2012 | Коментари (0)

Тиквичката Ругоса Фрилана е доста грозна тиквичка, но е сред най-вкусните тиквички и всеки любител на тези плодове трябва непременно да ги опита. Тези тиквички се отглеждат в района на Венеция, Италия. Растението е доста жизнено и дава богата реколта.

Отглеждането на тиквички е просто:

Тиквичката Ругоса Фрилана расте на слънчево място. Почвата трябва да е влажна и добре наторена. Тиквичките се засяват на закрито от март до април, като се произвежда разсад с цел получаване на по-ранна реколта. Навън може да се засадят от май до юли, когато средно денонощната температура е над 18°C.

Семената се засаждат на 2 сантиметра дълбочина (до 2 семена във всяко гнездо), вертикално с острия връх надолу. След поникване се оставя по-силното растение, което се подхранва веднъж седмично с течен тор за зеленчуци.  Добре е да засадите повече от едно растение, тъй като опрашването е кръстосано. Тиквичките се нуждаят от повече вода - около 10 литра всяка седмица на гнездо. Растенията дават  богата реколта. Вредители, които могат да повлияят върху развитието на тиквичките, са охлювите.

Тиквичките се берат, когато достигнат дължина около 10-20 см дължина (правилото при тези тиквички е - колкото е по-малка тиквичката, толкова е по-силен ароматът й и са по-добри вкусовите й качества). Възможностите за готвене на тиквичките са огромни - тиквичките могат да бъдат печени, приготвени на скара, на пара, задушени, пържени, или дори да се консумират сурови. (снимка)

Цветовете на този сорт тиквички се ядат!

Цветовете на тиквичката Ругоса Фрилана са красиви и могат да се консумират. (снимка) Когато избирате цвят за консумация, той трябва да е твърд, свеж и да е леко отворен. Цветовете могат да се съхраняват в хладилника за няколко дни, най-добре е да се консумират веднага. При подготовката за консумация от цвета се премахва плодника. Стеблото се отрязва близо до цвета, измива се и се подсушава преди да се сготви. Цветовете се пържат в тесто, пекат, приготвят се в супи, а по-едрите цветове могат да бъдат пълнени.

Тиквичките са добър източник на витамин А и С, и са с ниско съдържание на калории. Те съдържат манган, фолиева киселина и калий. Чудесна диетична храна са, тъй като манганът ускорява обмяната на веществата.

23.02.2012, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.