Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Чалмата на Аладин

Чалмата на Аладин

21.02.2012 | Коментари (0)

Тиквата Турски тюрбан или Чалмата на Аладин, както е известна в някои страни, е очарователна, смешно изглеждаща и привличаща погледа зимен сорт тиква. Заради необикновената си форма и окраска (оранжева шапка, пъстри зелени, бели и жълти цветове в долната част) тези тикви се използват предимно за декорация през есента по време на празника Хелоуин и като украса на масата за Деня на благодарността.  Освен ясно изразения декоративен ефект този сорт тикви са не само годни за консумация, но имат прекрасен вкус. Тиквеното месото е с наситено златисто-оранжев цвят и е доста сочно, и сладко на вкус.Тиквите са богати на калций, фосфор и витамин А, поради което могат да се използват в различни диети.

Тиквената лиана е изключително жизнена и допълнително се вкоренява при листните възли. (снимка) При растежа си тя изисква значително количество вода, наторяване и слънчево място. Мулчирането на гнездото може да е полезно за задържане на почвената влага. Цветовете на тиквата Турски тюрбан са големи и ароматни, поради което привличат пчелите. По-голямата част от тях, обаче, са мъжки (растат на високо стъбло), които няма да дадат плод. Обикновено женските плодове са по-малобройни и са разположени на по-късо стъбло с овална форма под тях.  (снимка)

Най-интересната част при отглеждането на този сорт тиква е да гледате как плодът нараства и променя цветовете си. Плодовете узряват със шапчестата част към земята. Ако ги обърнете в този момент, рискувате да пречупите стъблото.

Плевете редовно около тиквеното гнездо и пазете тиквите от гризачи. Тиквата Турски тюрбан привлича краставичния бръмбар, поради което може да се разболее от бактериално изсъхване. Тиквената лиана е доста устойчива и дава богата реколта без много грижи. Тиквите се берат преди да паднат първите студове, когато стъблото изсъхне.

Турският тюрбан може да се съхранява на хладно и тъмно място в продължение на няколко месеца. Ако искате да я замразите, първо трябва да я обелите и нарежете на парчета. Тиквата става за приготвяне на супи и пюрета. Опечена цяла също е интересна като блюдо.

Внимавайте: семената на тиквата могат покълнат, ако ги оставите в съда за компостиране.

21.02.2012, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.