Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Чалмата на Аладин

Чалмата на Аладин

21.02.2012 | Коментари (0)

Тиквата Турски тюрбан или Чалмата на Аладин, както е известна в някои страни, е очарователна, смешно изглеждаща и привличаща погледа зимен сорт тиква. Заради необикновената си форма и окраска (оранжева шапка, пъстри зелени, бели и жълти цветове в долната част) тези тикви се използват предимно за декорация през есента по време на празника Хелоуин и като украса на масата за Деня на благодарността.  Освен ясно изразения декоративен ефект този сорт тикви са не само годни за консумация, но имат прекрасен вкус. Тиквеното месото е с наситено златисто-оранжев цвят и е доста сочно, и сладко на вкус.Тиквите са богати на калций, фосфор и витамин А, поради което могат да се използват в различни диети.

Тиквената лиана е изключително жизнена и допълнително се вкоренява при листните възли. (снимка) При растежа си тя изисква значително количество вода, наторяване и слънчево място. Мулчирането на гнездото може да е полезно за задържане на почвената влага. Цветовете на тиквата Турски тюрбан са големи и ароматни, поради което привличат пчелите. По-голямата част от тях, обаче, са мъжки (растат на високо стъбло), които няма да дадат плод. Обикновено женските плодове са по-малобройни и са разположени на по-късо стъбло с овална форма под тях.  (снимка)

Най-интересната част при отглеждането на този сорт тиква е да гледате как плодът нараства и променя цветовете си. Плодовете узряват със шапчестата част към земята. Ако ги обърнете в този момент, рискувате да пречупите стъблото.

Плевете редовно около тиквеното гнездо и пазете тиквите от гризачи. Тиквата Турски тюрбан привлича краставичния бръмбар, поради което може да се разболее от бактериално изсъхване. Тиквената лиана е доста устойчива и дава богата реколта без много грижи. Тиквите се берат преди да паднат първите студове, когато стъблото изсъхне.

Турският тюрбан може да се съхранява на хладно и тъмно място в продължение на няколко месеца. Ако искате да я замразите, първо трябва да я обелите и нарежете на парчета. Тиквата става за приготвяне на супи и пюрета. Опечена цяла също е интересна като блюдо.

Внимавайте: семената на тиквата могат покълнат, ако ги оставите в съда за компостиране.

21.02.2012, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Зеленчуковите култури се поливат сутрин
Едно от най-важните агротехнически мероприятия при отглеждане на зеленчуците е напояването. То се прилага по два начина - повърхностно и подпочвено. Към повърхностното напояване спадат гравитационното напояване, дъждуването и капкуването. При гравитационното напояване и дъждуването е добре поливането да става в хладните часове на деня - сутрин до 10 часа, привечер или през нощта.

През февруари засейте пипера, пикирайте през март
За да отгледате ранен пипер в градината си, трябва да произведете разсад за него. От едроплодните дълги пипери, подходящи за такова отглеждане са сортовете Златен медал, Албена, Бяла капия, Люлин, Сиврия, от едроплодните широки можете да използвате сортовете Калинков 800/7, Бял калинков, а от дребноплодните - Джулюнска шипка, Пловдивска шипка.

Още за зеленчуковите разсади
При нашите климатични условия зимните месеци и началото на пролетта са неблагоприятни за отглеждане на топлолюбиви, зеленчукови култури. Периодът успешно се използва за производството на разсади на закрито, където лесно се създават оптимални условия за развитие. Разходите и семената са по малко; грижите са по ефективни; скъсява се срока на узряване и се удължава беритбения период. Най често за любителските зеленчукови градини се приготвя разсад, предназначен за средно-ранно производство. Практика е в личното стопанство да се използват семена от стари сортове, с много добри вкусови качества но с по нисък добив и неустойчивост на основните болести. Полагат се много грижи, окопаване, поливане, пръскане, но въпреки всички усилия, средства и време, крайният резултат често е незадоволителен.