Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Чалмата на Аладин

Чалмата на Аладин

21.02.2012 | Коментари (0)

Тиквата Турски тюрбан или Чалмата на Аладин, както е известна в някои страни, е очарователна, смешно изглеждаща и привличаща погледа зимен сорт тиква. Заради необикновената си форма и окраска (оранжева шапка, пъстри зелени, бели и жълти цветове в долната част) тези тикви се използват предимно за декорация през есента по време на празника Хелоуин и като украса на масата за Деня на благодарността.  Освен ясно изразения декоративен ефект този сорт тикви са не само годни за консумация, но имат прекрасен вкус. Тиквеното месото е с наситено златисто-оранжев цвят и е доста сочно, и сладко на вкус.Тиквите са богати на калций, фосфор и витамин А, поради което могат да се използват в различни диети.

Тиквената лиана е изключително жизнена и допълнително се вкоренява при листните възли. (снимка) При растежа си тя изисква значително количество вода, наторяване и слънчево място. Мулчирането на гнездото може да е полезно за задържане на почвената влага. Цветовете на тиквата Турски тюрбан са големи и ароматни, поради което привличат пчелите. По-голямата част от тях, обаче, са мъжки (растат на високо стъбло), които няма да дадат плод. Обикновено женските плодове са по-малобройни и са разположени на по-късо стъбло с овална форма под тях.  (снимка)

Най-интересната част при отглеждането на този сорт тиква е да гледате как плодът нараства и променя цветовете си. Плодовете узряват със шапчестата част към земята. Ако ги обърнете в този момент, рискувате да пречупите стъблото.

Плевете редовно около тиквеното гнездо и пазете тиквите от гризачи. Тиквата Турски тюрбан привлича краставичния бръмбар, поради което може да се разболее от бактериално изсъхване. Тиквената лиана е доста устойчива и дава богата реколта без много грижи. Тиквите се берат преди да паднат първите студове, когато стъблото изсъхне.

Турският тюрбан може да се съхранява на хладно и тъмно място в продължение на няколко месеца. Ако искате да я замразите, първо трябва да я обелите и нарежете на парчета. Тиквата става за приготвяне на супи и пюрета. Опечена цяла също е интересна като блюдо.

Внимавайте: семената на тиквата могат покълнат, ако ги оставите в съда за компостиране.

21.02.2012, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

За да имате спанак рано напролет
Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия. Той издържа на студ, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подходяща оранжерия с трайно покритие, но е добра и такава, която ще се покрие с полиетиленово фолио към края на октомври.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.