Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Musquee de Provence - най-красивата френска тиква

Musquee de Provence - най-красивата френска тиква

19.02.2012 | Коментари (0)

Това е най-красивата френска тиква с плоска форма, гладка, дълбоко набраздена твърда кора. Тиквата е тъмнозелена на цвят, когато не е узряла и придобива охрена окраска, когато узрее. Вътрешността й е наситено оранжева, а вкусът - неповторим - с вкусови нюанси на мандарина и шам-фъстък. Наситеният оранжев цвят на вътрешността на тиквата гарантира богатство на каротин и  антоцианин. (снимка) Идеална е за приготвяне на пълнени ястия. Може да се консумира варена, печена или под каквато се сетите форма.  Не случайно е известна като „Джулия Робъртс" сред тиквите

При засаждането и отглеждането на тази тиква е необходимо да се спазват няколко изисквания:

•    Мястото, където се засажда тиквата, трябва да е слънчево. Почвата да е богато наторена и добре дренирана. Гнездата се оформят на разстояние 1.80 м едно от друго и 30 см в диаметър. Мястото трябва добре да се оплеви и обогати с органична тор.

•    През пролетта, когато средно денонощната температура е над 15оС, се засаждат до 6 семена във всяко гнездо. Семената се поставят в почвата с острия връх надолу на дълбочина 2.5 см. Когато поникне младото растение, е добре да оставите в гнездото най-силните 3 или 4 стръка.

•    Ако искате да запазите сортовете тиква чисти, не засаждайте различните сортове тиква в непосредствена близост един до друг.  

•    Растенията се нуждаят от поливане, за да пораснат големи и здрави плодове. При поливане на тиквата не мокрете листата на растението. 

•    Тиквата се бере, когато кората й е твърда и не може да се нарани с нокът. За да повишите съдържанието на захар в плода, приберете тиквите след падането на първата слана.

•    Ако искате да си оставите семена за следващата година, вземете ги от зряла тиква,която е останала на тиквената лиана възможно най-дълъг период от време (най-малко три седмици след като е узряла), за да дадете възможност на плода да узрее напълно и семената да достигнат максималната фаза на кълняемост. Семената се отделят от вътрешността на тиквата, измиват се от тиквените влакна и сокове, и се оставят да изсъхнат върху кърпа. Когато изсъхнат, ги поставете в плътно затворен буркан с етикет. Семената се съхраняват на хладно и тъмно място.

•    При брането на тикви внимателно откъсвайте плода с около 2-3 см дълга дръжка. Откъснатата тиква се съхранява в хладно, сухо помещение, поставена върху вестник. (снимка)

•    Възможно е  тиквените семки да покълнат вътре в тиквата, ако прекалено дълго съхранявате плода. Ето защо е необходимо първо да се погрижите за следващата реколта, като си набавите семена още в началото на есента.

Тиквите Musquee de Provence достигат на тежина до 15 до 25 килограма. Добре е да отглеждате максимум по 4 тикви на тиквена лиана. Тиквата е красива заради прекрасната комбинация от цветове - кафяво, синьо-зелено, оранжево и розово жълто върху кората й. Отглежда се лесно и може да се съхранява в продължение на няколко месеца без особени проблеми.

19.02.2012, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.