Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Съхранете правилно зеленчуковите семена

Съхранете правилно зеленчуковите семена

28.12.2011 | Коментари (0)

Много градинари по време на вегетацията харесват качествата на плодовете от отглежданите сортове. Те могат да си произведат семенен материал само от директните сортове зеленчукови култури, но не и от хибридните, които в следващото поколение не запазват качествата си.

Произвели сте зеленчукови семена от директни сортове. Въпросът е как да ги съхраните, че да запазите по-дълго време кълняемостта си?

Зеленчуковите семена запазват посевните си качества ако са добре изсушени и ги запазите в подходящи помещения, поддържащи ниска положителна температура от 1 до 5 градуса и влажност на въздуха около 50-55%. Най-добре е да ги съхранявате в платнени торбички или хартиени пликове като периодично ги проверявате. Колкото по-често те се менят, толкова повече се понижава кълняемостта на семената. Особено се влошава качествата на семената, ако допуснете чувствително повишаване на температурата и сухостта на въздуха, както и при застудяване.

Ако добре сте подсушили семената, може да ги държите в стъклени буркани, пълни до 2/3 от обема им. Така семената от ценните ви сортове ще се съхраняват по-дълго време в подбраните от вас помещения (мазета, изби и др).

Етикетирайте опаковките със зеленчукови семена, като впишете сорта, датата на добиването на семената, което ще ви улесни много при бъдещото използване.

28.12.2011, Лазар ПЕТКОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.