Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Съхранете правилно зеленчуковите семена

Съхранете правилно зеленчуковите семена

28.12.2011 | Коментари (0)

Много градинари по време на вегетацията харесват качествата на плодовете от отглежданите сортове. Те могат да си произведат семенен материал само от директните сортове зеленчукови култури, но не и от хибридните, които в следващото поколение не запазват качествата си.

Произвели сте зеленчукови семена от директни сортове. Въпросът е как да ги съхраните, че да запазите по-дълго време кълняемостта си?

Зеленчуковите семена запазват посевните си качества ако са добре изсушени и ги запазите в подходящи помещения, поддържащи ниска положителна температура от 1 до 5 градуса и влажност на въздуха около 50-55%. Най-добре е да ги съхранявате в платнени торбички или хартиени пликове като периодично ги проверявате. Колкото по-често те се менят, толкова повече се понижава кълняемостта на семената. Особено се влошава качествата на семената, ако допуснете чувствително повишаване на температурата и сухостта на въздуха, както и при застудяване.

Ако добре сте подсушили семената, може да ги държите в стъклени буркани, пълни до 2/3 от обема им. Така семената от ценните ви сортове ще се съхраняват по-дълго време в подбраните от вас помещения (мазета, изби и др).

Етикетирайте опаковките със зеленчукови семена, като впишете сорта, датата на добиването на семената, което ще ви улесни много при бъдещото използване.

28.12.2011, Лазар ПЕТКОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.