Начало › Растения › Отглеждане › Размножаване › › Заразете леска и череша, за да получите трюфели

Заразете леска и череша, за да получите трюфели

28.12.2011 | Коментари (0)

Трюфелът е гъба, която се е адаптирала за живот под земята и расте в перфектна симбиоза с корените на приемни дървета. Прилича на грудка. Има вътрешна месеста част и кора. Ядливата част на гъбата е вътрешността, меката сърцевина. Вкусът на трюфелите е наситен и ароматичен и са ценени в кулинарията като изключителен деликатес. През миналите векове те са били храна за крале и благородници, но и днес представляват изключителен лукс.

Трюфелът е подземна гъба, която се размножава чрез спори. Новото растение се формира през пролетта между април и юни. При зараждането си има форма на чашка, чийто остър ръб се затваря и образува грудката.

След период от бездействие, горещите дни през юли и бурите през август осигуряват необходимата влага, заедно с високата температура за нарастване на грудката. Ако комбинацията от влага и топлина е оптимална, крайният размер на грудката ще бъде достигнат в началото на септември. След това сърцевината постепенно потъмнява, гъбата узрява, придобивайки своя  аромат.

Ако трюфелите не се барат навреме, те прерастват, губят качествата си и започват да гният, като освобождават спорите.
Трюфелът е растение, което се нуждае от климатични условия с ясно изразени сезони. Идеалният климат за него е: зима с минимални нощни температури до минус 5 градуса и дневни между 10-14 градуса; пролет с редуващи се периоди на горещини и висока влажност; горещо лято с чести бури в началото на август и много дъждовна есен.

Почвата трябва да бъде мека, пореста, добре овлажнена през по-голямата част от годината и богата на калций.

Дърветата, които с готовност приемат тези съвместно съществуващи с техните корени растения, са топола, липа, дъб, върба, череша, габър, леска и други по-редки видове.

У нас могат да се отглеждат Бял трюфел от Алба и Черен летен трюфел, както и други видове, които се събират през лятото и есента.

28.12.2011, Лили ПЕТРОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Време е да засадим овощните дръвчета
Засаждането на овошки се извършва в периода от листопада до началото на набъбването на пъпките на дръвчетата. Това може да стане, ако почвата не е замръзнала и температурата на въздуха е положителна. При нашите климатични условия има два срока на засаждане - есенен и раннопролетен.

Откъсни листенце, захвани цветенце
За да размножим или да си захванем някое растение, има два начина. Единият е чрез засяване на семена, но резултатът обикновено е доста бавен. Другият - чрез използването на резници, е най-бърз и резултатен. Как правилно да вземем и вкореним резник, за да получим нови и още по-красиви растения?

Откъсни листенце, захвани цветенце
За да размножим или да си захванем някое растение, има два начина. Единият е чрез засяване на семена, но резултатът обикновено е доста бавен. Другият - чрез използването на резници, е най-бърз и резултатен. Как правилно да вземем и вкореним резник, за да получим нови и още по-красиви растения?