Начало › Растения › Отглеждане › Торене › › Есенно торене на ябълките

Есенно торене на ябълките

09.12.2011 | Коментари (0)

Нуждите на овощните растения от хранителни вещества са различни не само за отделните видове и сортове, но се изменят в зависимост от възрастта, гъстотата на засаждане, начина на поддържане на почвената повърхност, резитбата, величината на добива и др. Въведени са слаборастящи подложки за повечето от дървесните овощни видове, които се засаждат на значително по- голямата гъстота. Тези овощни градини изискват и по- интензивно торене.

Овощните дървета усвояват хранителните вещества чрез абсорбиращите коренови власинки и невдървенелите части на младите корени. Това определя и дъблочината на внасяне на торовете. Основната маса коренчета, чрез които се храни дървото са разположени на дълбочена 10- 60 см.

Ябълката е особено чувствителна на недостиг на фосфор и калий. За да има през пролетта по-силен и продължителен растеж, тя трябва да се обезпечи с хранителни вещества през предходната година. При торенето трябва да се съобразим с особеностите на усвояване на хранителните вещества. С всъпване в активно плододаване потребностите от тях се увеличават като най- големи са изискванията към хранителния режим на застаряващите дървета.

Най- подходящия срок за внасяне на фосфорните и калиеви торове е периодът на покой. Това е времето след прибиране на реколтата- от октомври до началото на февруари. Торовете трябва да се внесат на дълбочина не по- малка от 35 см. Внасянето им на повърхността почти няма ефект.

Годишната норма за поддържащо торене при добра запасеност на почвата за ябълката е 4- 5 кг/дка Р2О5 и 6- 8 кг/дка К2О. При плододаващите дървета се препоръчва на 3- 4 години внасянето на сумарната норма на декар- 30- 35 кг като троен суперфосфат и 40- 45 кг калиев тор.    

Органичните торове заслужават особено внимание при торенето на овощните дървета. Отличен ефект се получава ако на 3- 4 години се внасят по 3- 4 тона добре угнил оборски тор на декар. Органичните, фосфорните и калиевите торове са внасят преди дълбоката оран, за да може да се заорат на подходяща дълбочина.

09.12.2011, Ани ЙОРДАНОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

За или против компостът
Компостът е продукт от добре разложена смес от растителни, животински и кухненски отпадъци. Наименованието му е френско и означава комбиниран тор. Всяко домакинство, което има дворна градина би следвало да си приготвя компост. По съдържание на хранителни вещества той съперничи с оборския тор, а понякога дори го превъзхожда. Качеството му зависи от какви отпадъци се състои и при какви условия те са били разложени.

За екологично чиста продукция садете бобови
Органичното земеделие е доста скъпо занимание и далеч не е по джоба на всеки любител градинар. Най-простият и достъпен начин е да засеете бобови - грах, боб, фасул, соя, бяла детелина, лупина. Тези култури образуват на корените клубени с органически азот, подобряват почвата и нейната структура. 

Лозата иска най-много храна докато спи
За разлика от повечето растения, лозата приема хранителните вещества най-добре в студения сезон.  В късната есен и през зимата, стига да позволява времето, докато лозата е в покой, трябва да се внесат органичните торове. Фосфорните и калиевите също е добре да се дадат тогава, в краен случай рано напролет.