Начало › Растения › Отглеждане › Торене › › Загрибете лозята

Загрибете лозята

09.12.2011 | Коментари (0)

Загрибването се извършва късно през есента, обикновено след листопада с цел да се предпазят от измръзване лозите през зимата. При прилагане на системата Гюйо преди загрибването се извършва есенна резитба. Оставените плодни пръчки се полагат по реда и се покриват с рохкава почва едновременно с главините.

Възможно е загрибването да се извърши и без да се режат лозите през есента. В такъв случай се полагат само плодните пръчки, които се загрибват, а окончателната резитба се извършва през пролетта. По този начин лозите не се лишават преждевременно от листата си маса, оттокът на резервни вещества от пръчките към стеблото и корените завършва нормално. Пръчките се покриват с рохкава пръст около 10-15 см.

Самото загрибване може да се извърши по-рано при хубаво време. При решаване на въпроса относно загрибването на лозята трябва да се има предвид народната мъдрост „Пази винаги за веднъж". По-добре е 10 години да се загрибват и отгрибват лозите, отколкото да се загуби макар и една реколта. В такива случаи могат да измръзнат много лози, което често води до пропадане на цялото лозе.

Загрибването има и отрицателни страни. При прилагането му могат да се нанасят механични повреди по главините и плодните пръчки. Загрибването предизвиква загниване на част от зимните очи. В години, когато няма измръзване, незагрибаните лози покарват по-редовно от загрибаните. Поради това при резитбата Гюйо резервната плодна пръчка трябва да се остави незагрибана. През пролетта в зависимост от условията на презимуването се запазва едната или другата. 

09.12.2011, Илия ПРОДАНОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

През есента “подкрепете” лихниса с фосфорни и калиеви торове
Представителите от рода лихнес са красиви многогодишни цветя, цъфтящи през лятото. При това на външен вид те са така разнообразни, че почти не си приличат. Особен чар им придават кацналите по върховете на стъблата едри съцветия. Те са съставени от множество звездовидни цветчета, които се отварят последователно.

За или против компостът
Компостът е продукт от добре разложена смес от растителни, животински и кухненски отпадъци. Наименованието му е френско и означава комбиниран тор. Всяко домакинство, което има дворна градина би следвало да си приготвя компост. По съдържание на хранителни вещества той съперничи с оборския тор, а понякога дори го превъзхожда. Качеството му зависи от какви отпадъци се състои и при какви условия те са били разложени.

За екологично чиста продукция садете бобови
Органичното земеделие е доста скъпо занимание и далеч не е по джоба на всеки любител градинар. Най-простият и достъпен начин е да засеете бобови - грах, боб, фасул, соя, бяла детелина, лупина. Тези култури образуват на корените клубени с органически азот, подобряват почвата и нейната структура.