Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Сложете люти чушки и на зимната трапеза

Сложете люти чушки и на зимната трапеза

08.12.2011 | Коментари (0)

Лютите чушки, така характерни за българската трапеза притежават силен аромат и пикантен вкус, вариращ от сладникав до лют. В допълнение червените люти чушки са много добър източник на витамин А, витамин С и фибри. Как обаче да ги съхраните?

Приберете ги в хладилник
Висококачествените, свежи люти чушки, ще се запазят за седмица в хладилник преди да променят цвета си. За целта поставете неизмитите свежи люти чушки в хартиени торби или ги увийте в хартия и ги съхранявайте в отделението за зеленчуци в хладилника. Не съхранявайте пипера в найлонови пликове, тъй като това ще доведе до овлажняване, а то от своя страна до по-бързо разваляне.

Замразяване
За дълготрайно съхранение замразете лютите чушки в пликове с херметическо затваряне. Замразяването ще запази вкуса, но е важно да знаете, че лютите чушки стават меки и кашави, когато се размразят за по-късна употреба.

Сушене
Изплакнете плодовете, махнете дръжките и ги поставете във фурната. Не пресушавайте чушките. Най-подходящата температура за сушене е около 50-60 oC. Съхранявайте чушките във пликове с херметическо затваряне или кутии след като се изсушат. Ако все пак е останала влага, тя може да причини мухлясване по време на съхранението.

Свежия пипер също така може да се остави на слънце, за да се изсуши. След като е готов трябва да съхранява в буркани с херметическо затваряне на стайна температура за повече от 6 месеца. Ако искате да ги съхраните за по-дълго, поставете сушените люти чушки в хладилника.

Печене
Лютите чушки също така могат да се изпекат. Обръщайте чушките, докато кожата им започне да потъмнява. Когато са готови, поставете лютите чушки в хартия или найлонова торба за 15 минути. Обелете кожата, премахнете дръжката и останалите семена. Поставете обелените чушки в кутия с херметическо затваряне в хладилника.

Съвети
- Когато купувате сушен лют пипер, избирайте такъв с наситен цвят. Ако е загубил цвета си, много е вероятно да е изгубил и аромата си;
- За да си приготвите млян лют пипер, поставете целите люти чушки в домашния блендер;
- Чушките с ненарушена цялост ще се съхранят за много по-дълго, отколкото счупените или смлените. Кожата на чушките е ефективна бариера срещу патогените причиняващи гниене;
- Използвайте гумени ръкавици, когато работите с люти чушки;
- За да намалите лютивината на лютите чушки, измийте ги, разрежете ги по-дължина и премахнете семената и жилките.

08.12.2011, Александрина КОСТОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.