Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Сложете люти чушки и на зимната трапеза

Сложете люти чушки и на зимната трапеза

08.12.2011 | Коментари (0)

Лютите чушки, така характерни за българската трапеза притежават силен аромат и пикантен вкус, вариращ от сладникав до лют. В допълнение червените люти чушки са много добър източник на витамин А, витамин С и фибри. Как обаче да ги съхраните?

Приберете ги в хладилник
Висококачествените, свежи люти чушки, ще се запазят за седмица в хладилник преди да променят цвета си. За целта поставете неизмитите свежи люти чушки в хартиени торби или ги увийте в хартия и ги съхранявайте в отделението за зеленчуци в хладилника. Не съхранявайте пипера в найлонови пликове, тъй като това ще доведе до овлажняване, а то от своя страна до по-бързо разваляне.

Замразяване
За дълготрайно съхранение замразете лютите чушки в пликове с херметическо затваряне. Замразяването ще запази вкуса, но е важно да знаете, че лютите чушки стават меки и кашави, когато се размразят за по-късна употреба.

Сушене
Изплакнете плодовете, махнете дръжките и ги поставете във фурната. Не пресушавайте чушките. Най-подходящата температура за сушене е около 50-60 oC. Съхранявайте чушките във пликове с херметическо затваряне или кутии след като се изсушат. Ако все пак е останала влага, тя може да причини мухлясване по време на съхранението.

Свежия пипер също така може да се остави на слънце, за да се изсуши. След като е готов трябва да съхранява в буркани с херметическо затваряне на стайна температура за повече от 6 месеца. Ако искате да ги съхраните за по-дълго, поставете сушените люти чушки в хладилника.

Печене
Лютите чушки също така могат да се изпекат. Обръщайте чушките, докато кожата им започне да потъмнява. Когато са готови, поставете лютите чушки в хартия или найлонова торба за 15 минути. Обелете кожата, премахнете дръжката и останалите семена. Поставете обелените чушки в кутия с херметическо затваряне в хладилника.

Съвети
- Когато купувате сушен лют пипер, избирайте такъв с наситен цвят. Ако е загубил цвета си, много е вероятно да е изгубил и аромата си;
- За да си приготвите млян лют пипер, поставете целите люти чушки в домашния блендер;
- Чушките с ненарушена цялост ще се съхранят за много по-дълго, отколкото счупените или смлените. Кожата на чушките е ефективна бариера срещу патогените причиняващи гниене;
- Използвайте гумени ръкавици, когато работите с люти чушки;
- За да намалите лютивината на лютите чушки, измийте ги, разрежете ги по-дължина и премахнете семената и жилките.

08.12.2011, Александрина КОСТОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.