Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Чери доматите изпъстря блюдата, могат да се гледат и на балкона

Чери доматите изпъстря блюдата, могат да се гледат и на балкона

04.07.2014 | Коментари (0)

Отглеждането на дребноплодните доматчета от типа „чери", „грейп" или „коктейлни" не се различава съществено от това на обикновените. Те могат да бъдат нискорастящи или високорастящи, за които се налага привързване към колове или друга конструкция и колтучене. Има и сортове, при които растенията са значително по-дребни - така наречените „балконски доматчета". Производството на разсад за засаждане на открито, обработката на почвата, подхранването, поливането, пръскането се прилагат както при обикновените домати. Индетерминантните (високорастящите) сортове редовно се колтучат, за да се осигури по-ранно зреене и да се оформи  растението като едно-стъблено или двустъблено. Детерминантните и тези, които са по-дребни сортове не се колтучат. При тях може да се кършат клонки само при желание за оформяне на храста. Като цяло за нашите климатични условия за отглеждане на открито най-подходящи са средноранните и късни сортове. Сроковете са следните: за средноранно производство - засяване на разсад в саксия или сандъче през февруари - март, изнасяне и засаждане в градината в началото на май на разстояния 80х50 см. Прибирането е през юли - август.

За по-късно производство - засяване на семената в парник през април - май, засаждане на постоянно място в градината през май - юни на разстояния 80х50 см и прибиране на получената реколта от август до октомври, в зависимост от сорта.

На балкона

При отглеждането им в декоративни саксии или сандъчета в градината или на балкона, трябва да се има предвид осигуряването на хранителна площ за кореновата система в размери не по-малки от 30х30х50 см. След пикирането растенията развиват странични разклонения не по-малки от 30х40 см. Семената може да се засеят в полутопъл парник, в покрита с фолио леха или от вътрешната страна на перваза на прозореца в кофички. При по-късна сеитба или когато са на прозореца, разсадът може да не се пикира, като се  прорежда, така че да останат по 1-2 растения в кофичка. Готовите закалени растения се поставят в по-голям съд на постоянно място от края на април - началото на май до края на юни. Приготвения съд се напълва с рохкава торо-почвена смес и в нея се поставят по 1-2 растения. Веднага след това се полива с хладка вода.

Грижите

Грижите през вегетацията се състоят по същия начин в поддържане на почвата рохкава, чиста и с умерена влажност и подхранване. Тъй като хранителната площ е с по-малък обем в сравнение с градината, пръстта бързо просъхва и се налага по-често поливане. Не бива да се прекалява, тъй като при този тип домати при висока почвена и въздушна влажност плодовете бързо се напукват. При слабо развитие на растенията се подхранват 1 или 2 пъти с течен тор (разтвор от амониева селитра, комбиниран - азот, фосфор и калий). Добре се отразява поливане с разреден в поливната вода оборски тор. Времето на узряване настъпва според сорта. (снимка)

Начинът на прибиране на получената реколта се извършва пак според сорта - на цяла китка или по реда на узряването на отделните плодчета. За бране на китки са подходящи само тези, които образуват до 15 бр. доматчета на китка. Сортовете, които са с по-големи китки, не са подходящи за бране на веднъж. При тях узряването настъпва от основата към върха. Те се берат един по един, тъй като докато започнат да зреят от върха, първите готови разположени в основата, започват да презряват и се развалят.

04.07.2014, Жени КОЙНОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.

Вкусната дебелана
За баница с тиква, за традиционния тиквеник на Бъдни вечер, печена или варена, тиквата присъства на трапезата през студените зимни дни...    

Бамята се сее, когато акациите цъфнат
Бамята е много топлолюбива. За да поникнат нормално семената, почвата трябва да се е загряла до 15 градуса. Градинарите сполучливо са свързали срока на засяването й с цъфтежа на акациите.