Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Берете ябълките според зрелостта и предназначението им

Берете ябълките според зрелостта и предназначението им

05.11.2015 | Коментари (0)

Техниката на брането на ябълките изисква използването на кошници или кофи, обшити с плат. Желателно е също така да имате специални дървени или метални закачалки, за да можете да закачите съда на дървото и да освободите и двете си ръце за работа. Трябва да подготвите и съдовете за съхраняване на плодовете - щайги с вместимост 18-25 кг. Ще ви е нужна и лека стълба и уред за бране на плодове.

Летните сортове ябълки, предназначени за преработка, транспортиране и кратковременно съхранение, се берат в началото на беритбената им зрялост, а ябълките за десертни цели - в консумативна зрялост. Но трябва да помните: ябълките презряват за 2-3 дни и затова е желателно за ги берете изборно, в зависимост от степента им на зрялост.

Като правило, по-бързо узряват плодовете от южната страна на дървото или на върха. Времето за бране на късните сортове ябълки в значителна степен зависи от тяхната устойчивост на различни заболявания по време на съхранението. Преждевременното прибиране обаче също е опасно, тъй като може да повлияе негативно на лагеруването. Не трябва да оставяте плодовете и прекалено дълго на дървото, тъй като в хода на съзряване размерът им се увеличава, вкусът и окраската се подобряват, но сроковете им на съхранение се намаляват. В същото време задържането на плодовете на дървото влошава процеса на залагане и формиране на плодови пъпки за следващата година.

Кога е най-подходящият момент

На всеки сорт ябълки е присъща определена степен на зрелост, при която плодовете се съхраняват най-добре. Така, продължителността на съхранение на плодовете на повечето есенни и зимни сортове е по-голяма, ако прибирането им се е състояло в началото на беритбената им зрялост.

Първи признаци са: достигане на плодовете на размера и масата, характерни за сорта, появяването на жълт цвят в основната окраска на плода, увеличаване на площта на покривната окраска и нейната интензивност до нивото на сортовите характеристики. Количеството на плодовете с такова обагряне трябва да представлява в зависимост от сорта 60-80% от общата маса на ябълката. Плодовото месо става по-сочно и плътно. Формират се вкусът и ароматът, присъщи на сорта.

Ако плодовете от тази група сортове се оберат по-късно - в състояние на пълна консумативна зрялост, то може след 7-9 дни при съхранението ябълките бързо да презреят, да се влоши вкусът и ароматът им, и по-лесно да се повредят от физиологически и микробиологически заболявания.

За работа трябва да изберете сухо време, след вдигането на росата. Тъй като през есента често валят дъждове, то мокрите ябълки трябва колкото се може по-бързо да бъдат изсушени, а след това охладени. След студени нощи, ако се случат такива, трябва да изчакате с брането и да започнете работа едва тогава, когато плодовете леко се климатизират. Измръзналите ябълки най-добре не прибирайте за съхранение. Ако все пак обаче ги приберете, то трябва да е за съвсем кратък период. Такава продукция се нуждае и от постоянен контрол. Действието на студа върху тъканите на ябълките зависи не само от конкретните температури, от продължителността им на действие, но и от сорта.

Събирането на реколтата трябва да започне от събирането на опадалите под дървото плодове и чак след това да пристъпите към ябълките по клоните. Първо берете тези от долните клони, а след това - от средата и върха. При такава схема на обиране по-малко плодове падат на земята.

Берейки плодовете от ранните сортове ябълки, можете избирателно да прибирате най-добре узрелите. Въпреки че това е трудоемък процес, той дава възможност по-рано да употребявате свежите ябълки, а да не чаката узряването на всички плодове на дървото.

Когато берете плодове, особено за продължително съхранение, трябва да сте внимателни, да не натискате плода и да не правите петна. Ябълката се хваща с всички пръсти, показалецът натиска плодната дръжка на мястото на прикрепването й към плодното клонче, едновременно плодът се повдига нагоре. Не трябва да дърпате надолу ябълката, да въртите плода или да късате със сила. Това може да доведе до счупване на клонката, нараняване на кожицата на плода и др. (снимка)

Набраните плодове внимателно се поставят в щайги, застлани с хартия. Особено внимателни трябва да сте с узрелите летни сортове. Зимните сортове могат да се пресипят в друг съд, като се изпълняват следните правила: с едната ръка държите дъното на кошницата или кофата, а с другата поддържате плодовете, за да не се изсипят от обърнатия съд.

Три важни показателя за зрелостта на ябълките:

Първият - обагрянето

При узряването на ябълката се променя на цвета на плодовата кожица и месестата му част. В процеса на узряване хлорофилът се разпада, като се развива и допълнително оцветяване, специфилно за различните сортове. Зеленият цвят преминава в различни нюанси на жълтия и върху плодовете се появява допълнително оцветяване.

Вторият - плътността на месото

Плодовото месо става по-меко. Това се случва, тъй като в процеса на узряване протопектинът, който свързва клетките, се хидролизира и се получава разтворим пектин. В резултат плодовете омекват.

Третият - семената потъмняват

Лесното отделяне на плодната дръжка от клонките и потъмняването на семената са широко използвани показатели за срока на беритбата. Има и други методи, като намаляването на скорбялата и нейното разпределяне в плода, като плодовете се разрязват и се потапят в юод и калиев йодит. При узрелите плодове се получава слабо оцветяване около семенните камери, което показва, че е настъпила беритбена зрялост.

05.11.2015, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.

Защо капризничи нара?
При отглеждането на нара има една малка тайна, от която зависи дали ще получим висококачествени плодове. Това е напояването. Кората на зрелия плод на нара е доста дебела и полутвърда. Техническа зрялост на плода настъпва през октомври.

Удоволствието да имаш асма в двора
В двора с помощта на ножицата на лозата се придава най-често асмовидна формировка. Тя се вгражда като красив елемент от естетичното оформление на жилищния екстериор и в същото време дава богата реколта. Предлага и битови удобства. Сянката й е чудесно място за отмора, игри и раздумки.