Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Прибиране на плодовете от аронията

Прибиране на плодовете от аронията

23.08.2014 | Коментари (0)

В зависимост от района плодовете на аронията зреят от началото на август до към 20-то число на септември и узряват доста дружно, не окапват лесно и затова може да се берат до 7-10 дни след като узреят първите плодчета. Плодовете се берат ръчно на цели гроздчета или механизирано с касисокомбайн, еднократно в холандски щайги, касетки или бокс-палети.

Плодовете на аронията съдържат полифенолни вещества, които имат Р-витаминно действие, а по отношение на йода са от 3 до 4 пъти по-богати от другите плодове. Те са отлична суровина за фармацевтичната промишленост, за профилактика и лекуват от много болести. Предпазват, а в съчетание с други средства и лекуват атеросклероза, високо кръвно налягане, някои лъчеви заболявания и нарушения на нервната система.

Плодовете малко се употребяват за консумация в прясно състояние, но са много подходящи за преработване в сокове, компоти, сладка, конфитюри, мармалади и др. Трябва да се има предвид, че плодовете на аронията и самостоятелните консерви от тях имат тръпчив вкус (поради високото съдържание на дъбилни вещества) и затова се приемат не особено охотно от консуматорите. Ето защо повечето от консервите се приготвят с прибавяне на захар и смесени с други плодове. Към компотите от сливи, ябълки, малини и др. може да се прибавят плодове от арония, но не повече от 50 г на буркан. (снимка) Смесените с арония компоти имат приятен вкус и аромат, интензивно оцветяване, хубав външен вид и са богати с витамин Р.

Вместо плод към смесените компоти може да се прибавя сок от арония, но не повече от 30 мл на буркан. Сок от арония може да се прибави и към сокове, приготвени от сливи, ябълки, малини и други плодове, но не повече от 30 %.

23.08.2014, Дина ИВАНОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.

Защо капризничи нара?
При отглеждането на нара има една малка тайна, от която зависи дали ще получим висококачествени плодове. Това е напояването. Кората на зрелия плод на нара е доста дебела и полутвърда. Техническа зрялост на плода настъпва през октомври.

Удоволствието да имаш асма в двора
В двора с помощта на ножицата на лозата се придава най-често асмовидна формировка. Тя се вгражда като красив елемент от естетичното оформление на жилищния екстериор и в същото време дава богата реколта. Предлага и битови удобства. Сянката й е чудесно място за отмора, игри и раздумки.