Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Прибиране на плодовете от аронията

Прибиране на плодовете от аронията

23.08.2014 | Коментари (0)

В зависимост от района плодовете на аронията зреят от началото на август до към 20-то число на септември и узряват доста дружно, не окапват лесно и затова може да се берат до 7-10 дни след като узреят първите плодчета. Плодовете се берат ръчно на цели гроздчета или механизирано с касисокомбайн, еднократно в холандски щайги, касетки или бокс-палети.

Плодовете на аронията съдържат полифенолни вещества, които имат Р-витаминно действие, а по отношение на йода са от 3 до 4 пъти по-богати от другите плодове. Те са отлична суровина за фармацевтичната промишленост, за профилактика и лекуват от много болести. Предпазват, а в съчетание с други средства и лекуват атеросклероза, високо кръвно налягане, някои лъчеви заболявания и нарушения на нервната система.

Плодовете малко се употребяват за консумация в прясно състояние, но са много подходящи за преработване в сокове, компоти, сладка, конфитюри, мармалади и др. Трябва да се има предвид, че плодовете на аронията и самостоятелните консерви от тях имат тръпчив вкус (поради високото съдържание на дъбилни вещества) и затова се приемат не особено охотно от консуматорите. Ето защо повечето от консервите се приготвят с прибавяне на захар и смесени с други плодове. Към компотите от сливи, ябълки, малини и др. може да се прибавят плодове от арония, но не повече от 50 г на буркан. (снимка) Смесените с арония компоти имат приятен вкус и аромат, интензивно оцветяване, хубав външен вид и са богати с витамин Р.

Вместо плод към смесените компоти може да се прибавя сок от арония, но не повече от 30 мл на буркан. Сок от арония може да се прибави и към сокове, приготвени от сливи, ябълки, малини и други плодове, но не повече от 30 %.

23.08.2014, Дина ИВАНОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Как да преместим ценните дървета
Засаждането на големи дървета започва с определяне на сроковете за тази операция. Най-добре е това да се извърши в периода на покой на дървесните видове. Тогава растенията сравнително по-лесно понасят пресаждането. Този период на широколистните е през есента, след листопада, през зимата и през пролетта преди разлистването. При нашите климатични условия, особено в Южна България  за предпочитане е есенното засаждане, а в по-студените райони - в ранна пролет. Най-добри резултати от зимно пресаждане се получават, когато се извършват при температура - 10- 12  градуса.

Предпазете фиданките от пролетните студове
Измръзванията от късните зимни и повратни пролетни застудявания са много често явления. Това се наблюдава най-често при рано цъфтящите видове. И през тази година кайсията, бадема, прасковата, джанката и черешата започнаха да цъфтят още към края на март до началото на април. Цветовете на отделните видове издържат най-много до минус 2-4 градуса, а такива понижения в много райони не са изключени дори през третата десетдневка на април. Още по-чувствителни са младите завръзи, които масово измръзнат дори при краткотрайно понижение на температурите под минус 1-2 градуса.

Предпазете фиданките от пролетните студове
Измръзванията от късните зимни и повратни пролетни застудявания са много често явления. Това се наблюдава най-често при рано цъфтящите видове. И през тази година кайсията, бадема, прасковата, джанката и черешата започнаха да цъфтят още към края на март до началото на април. Цветовете на отделните видове издържат най-много до минус 2-4 градуса, а такива понижения в много райони не са изключени дори през третата десетдневка на април. Още по-чувствителни са младите завръзи, които масово измръзнат дори при краткотрайно понижение на температурите под минус 1-2 градуса.