Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Берете гроздето след росата

Берете гроздето след росата

31.08.2014 | Коментари (0)

Кога точно да започне беритбата на ранните десертни лоза, е било предмет на много изследвания. За съжаление всички те не са довели до точно определени правила и конкретни изводи. За начало на беритбата се приема т. нар. консумативна зрялост при захарност не по-малка от 15 %. Разбира се, прави се оценка на външния вид и на вкусовите качества.

Гроздето трябва да има характерното за сорта оцветяване на зърната, подходящо съдържание на месестата му част, приятен вкус и характерен аромат. Известно е съотношението между вкусовите и захарното съдържание, което изразява зависимостта между захарите и киселините, които трябва да варират съответно 2:2 до 3:6.

Гроздоберът на десертните лози продължава около 4 месеца - от 15 юли до 10 ноември, защото отделните сортове зреят по различно време през този период. Това позволява продължително време да има прясно грозде на трапезата. (снимка)

Гроздето на всяка лоза не узрява едновременно и затова всеки сорт се бере по 2-3 пъти. Качеството на плодовете се запазва, когато гроздоберът започне сутрин рано, след като се вдигне росата. Не се работи и на обяд в горещите часове, продължава се при захлаждане на времето. След дъжд трябва да се изчака 1-2 денонощия. Това е от голямо значение за гроздето, което смятате да съхранявате или да транспортирате. За да се запазят от замърсяване, гроздовете се изрязват до основата на дръжките им. Нареждат се в единични щайги на един ред с дръжките нагоре.

Още при брането се прави първото сортиране - в едната щайга се поставя висококачественото, а в другото нестандартното грозде. Товарът много внимателно се изнася от лозето, да не се стръсква силно. След това всеки грозд се преглежда и се отстраняват загнилите, изсъхнали и наранени зърна. Нарежда се на един ред в единични щайги.

Гледайте гроздовете да бъдат цели, свежи, рехави и здрави без повреди от вредители и химически препарати, равномерно да са узрели и да имат характерно за сорта оцветяване. Така ще може по-дълго време да издържат при съхранението.

31.08.2014, Лазар СТОЯНОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Удоволствието да имаш асма в двора
В двора с помощта на ножицата на лозата се придава най-често асмовидна формировка. Тя се вгражда като красив елемент от естетичното оформление на жилищния екстериор и в същото време дава богата реколта. Предлага и битови удобства. Сянката й е чудесно място за отмора, игри и раздумки.

Плодните храсти спокойно ще спят под снега
Дойде време за засаждане на овошки и плодни храсти. И докато за дръвчетата има различни мнения за сезона на засаждането, то за храстите няма място за колебания. Щом ги донесете от разсадника или ги изкопаете от собствената си градина, веднага ги посадете на постоянно място. Те спокойно ще презимуват под снега.

Време е да засадим овощните дръвчета
Засаждането на овошки се извършва в периода от листопада до началото на набъбването на пъпките на дръвчетата. Това може да стане, ако почвата не е замръзнала и температурата на въздуха е положителна. При нашите климатични условия има два срока на засаждане - есенен и раннопролетен.