Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Берете гроздето след росата

Берете гроздето след росата

31.08.2014 | Коментари (0)

Кога точно да започне беритбата на ранните десертни лоза, е било предмет на много изследвания. За съжаление всички те не са довели до точно определени правила и конкретни изводи. За начало на беритбата се приема т. нар. консумативна зрялост при захарност не по-малка от 15 %. Разбира се, прави се оценка на външния вид и на вкусовите качества.

Гроздето трябва да има характерното за сорта оцветяване на зърната, подходящо съдържание на месестата му част, приятен вкус и характерен аромат. Известно е съотношението между вкусовите и захарното съдържание, което изразява зависимостта между захарите и киселините, които трябва да варират съответно 2:2 до 3:6.

Гроздоберът на десертните лози продължава около 4 месеца - от 15 юли до 10 ноември, защото отделните сортове зреят по различно време през този период. Това позволява продължително време да има прясно грозде на трапезата. (снимка)

Гроздето на всяка лоза не узрява едновременно и затова всеки сорт се бере по 2-3 пъти. Качеството на плодовете се запазва, когато гроздоберът започне сутрин рано, след като се вдигне росата. Не се работи и на обяд в горещите часове, продължава се при захлаждане на времето. След дъжд трябва да се изчака 1-2 денонощия. Това е от голямо значение за гроздето, което смятате да съхранявате или да транспортирате. За да се запазят от замърсяване, гроздовете се изрязват до основата на дръжките им. Нареждат се в единични щайги на един ред с дръжките нагоре.

Още при брането се прави първото сортиране - в едната щайга се поставя висококачественото, а в другото нестандартното грозде. Товарът много внимателно се изнася от лозето, да не се стръсква силно. След това всеки грозд се преглежда и се отстраняват загнилите, изсъхнали и наранени зърна. Нарежда се на един ред в единични щайги.

Гледайте гроздовете да бъдат цели, свежи, рехави и здрави без повреди от вредители и химически препарати, равномерно да са узрели и да имат характерно за сорта оцветяване. Така ще може по-дълго време да издържат при съхранението.

31.08.2014, Лазар СТОЯНОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Как да преместим ценните дървета
Засаждането на големи дървета започва с определяне на сроковете за тази операция. Най-добре е това да се извърши в периода на покой на дървесните видове. Тогава растенията сравнително по-лесно понасят пресаждането. Този период на широколистните е през есента, след листопада, през зимата и през пролетта преди разлистването. При нашите климатични условия, особено в Южна България  за предпочитане е есенното засаждане, а в по-студените райони - в ранна пролет. Най-добри резултати от зимно пресаждане се получават, когато се извършват при температура - 10- 12  градуса.

Предпазете фиданките от пролетните студове
Измръзванията от късните зимни и повратни пролетни застудявания са много често явления. Това се наблюдава най-често при рано цъфтящите видове. И през тази година кайсията, бадема, прасковата, джанката и черешата започнаха да цъфтят още към края на март до началото на април. Цветовете на отделните видове издържат най-много до минус 2-4 градуса, а такива понижения в много райони не са изключени дори през третата десетдневка на април. Още по-чувствителни са младите завръзи, които масово измръзнат дори при краткотрайно понижение на температурите под минус 1-2 градуса.

Предпазете фиданките от пролетните студове
Измръзванията от късните зимни и повратни пролетни застудявания са много често явления. Това се наблюдава най-често при рано цъфтящите видове. И през тази година кайсията, бадема, прасковата, джанката и черешата започнаха да цъфтят още към края на март до началото на април. Цветовете на отделните видове издържат най-много до минус 2-4 градуса, а такива понижения в много райони не са изключени дори през третата десетдневка на април. Още по-чувствителни са младите завръзи, които масово измръзнат дори при краткотрайно понижение на температурите под минус 1-2 градуса.