Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Берете гроздето след росата

Берете гроздето след росата

31.08.2014 | Коментари (0)

Кога точно да започне беритбата на ранните десертни лоза, е било предмет на много изследвания. За съжаление всички те не са довели до точно определени правила и конкретни изводи. За начало на беритбата се приема т. нар. консумативна зрялост при захарност не по-малка от 15 %. Разбира се, прави се оценка на външния вид и на вкусовите качества.

Гроздето трябва да има характерното за сорта оцветяване на зърната, подходящо съдържание на месестата му част, приятен вкус и характерен аромат. Известно е съотношението между вкусовите и захарното съдържание, което изразява зависимостта между захарите и киселините, които трябва да варират съответно 2:2 до 3:6.

Гроздоберът на десертните лози продължава около 4 месеца - от 15 юли до 10 ноември, защото отделните сортове зреят по различно време през този период. Това позволява продължително време да има прясно грозде на трапезата. (снимка)

Гроздето на всяка лоза не узрява едновременно и затова всеки сорт се бере по 2-3 пъти. Качеството на плодовете се запазва, когато гроздоберът започне сутрин рано, след като се вдигне росата. Не се работи и на обяд в горещите часове, продължава се при захлаждане на времето. След дъжд трябва да се изчака 1-2 денонощия. Това е от голямо значение за гроздето, което смятате да съхранявате или да транспортирате. За да се запазят от замърсяване, гроздовете се изрязват до основата на дръжките им. Нареждат се в единични щайги на един ред с дръжките нагоре.

Още при брането се прави първото сортиране - в едната щайга се поставя висококачественото, а в другото нестандартното грозде. Товарът много внимателно се изнася от лозето, да не се стръсква силно. След това всеки грозд се преглежда и се отстраняват загнилите, изсъхнали и наранени зърна. Нарежда се на един ред в единични щайги.

Гледайте гроздовете да бъдат цели, свежи, рехави и здрави без повреди от вредители и химически препарати, равномерно да са узрели и да имат характерно за сорта оцветяване. Така ще може по-дълго време да издържат при съхранението.

31.08.2014, Лазар СТОЯНОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.

Защо капризничи нара?
При отглеждането на нара има една малка тайна, от която зависи дали ще получим висококачествени плодове. Това е напояването. Кората на зрелия плод на нара е доста дебела и полутвърда. Техническа зрялост на плода настъпва през октомври.

Удоволствието да имаш асма в двора
В двора с помощта на ножицата на лозата се придава най-често асмовидна формировка. Тя се вгражда като красив елемент от естетичното оформление на жилищния екстериор и в същото време дава богата реколта. Предлага и битови удобства. Сянката й е чудесно място за отмора, игри и раздумки.