Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Кайсията хвърля излишните си плодове

Кайсията хвърля излишните си плодове

28.06.2015 | Коментари (0)

Окапването на завръзите при кайсията, а и при останалите овощни видове е едно естествено явление, известно като юнско опадане, при което растенията се освобождават от излишните завръзи.Когато условията са благоприятни и за растенията се полагат достатъчно грижи, те залагат много повече плодни пъпки, отколкото могат да изхранят като нормални плодове. Установено е, че когато през предната година са заложени достатъчно плодни пъпки само част от тях са достатъчни за получаване на нормална реколта. При ябълката и крушата само 15-20% от тези пъпки са необходими за формиране на нормална и качествена реколта, а при повечето от костилковите - 40-50%. Овошките сами се освобождават от излишните цветове и завръзи. Въпреки това понякога остават повече, отколкото растението може нормално да изхрани. В този случай плодовете остават дребни и некачествени, а това се отразява и на цветообразуването за следващата година, което е най-честата причина за нередовното плододаване. Това налага допълнително ръчно прореждане, което най-често е необходимо при прасковата, а понякога и при ябълката, крушата и кайсията.

При неблагоприятни условия естественото прореждане може да бъде и много по-силно и това също се отразява на реколтата, като тя остава много по-слаба. Естественото окапване на цветовете и завръзите протича в два периода. Първият е в края на цъфтежа, когато опадат дефектните, неопрашените и неоплодени цветове. Вторият е към края на май и началото на юни и е известен като юнско опадане. То е свързано със заложените жизнени семена в завръзите, силата на растежа, водния и хранителния режим на почвата. Колкото повече и по-жизнени семена се образуват в плодовете на семковите и колкото по-добре е развита ядката при костилковите, толкова по-слабо опадат завръзите. При недостиг на влага и хранителни вещества в почвата опадането е по-силно. Когато растежът е много буен, какъвто е случаят с по-младите растения, опадането също е по-силно, тъй като по-голяма част от хранителните вещества се насочват към растежа. Ако след преминаване на цъфтежа растенията са заложили малко завръзи желателно е преди юнското прореждане да се подхранят с азотни торове и да се полеят, ако има нужда от поливка.

Освен чрез естественото и изкуствено прореждане на завръзите, количеството на плодовете може да се коригира и с помощта на резитбите. Срещу пълната година, когато дърветата са заложили повече плодни пъпки, се прави по-силна резитба за прореждане и съкращаване на плододаващата дървесина. С това се намалява техният брой и се стимулира новият растеж, върху който ще се заложат плодните и листните пъпки за следващата година.

Ръчното прореждане се провежда след юнското опадане. То ще допринесе за получаване на нормална реколта от качествени плодове и няма да се отрази отрицателно върху цветообразуването. Провежда се когато завръзите достигнат размерите на лешник като се премахват по-слабо развитите. Това е една доста трудоемка практика, но при прасковата е задължително мероприятия, ако искаме да получим качествена реколта.

28.06.2015, проф. д-р Цоло МИХАЙЛОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Плодните храсти спокойно ще спят под снега
Дойде време за засаждане на овошки и плодни храсти. И докато за дръвчетата има различни мнения за сезона на засаждането, то за храстите няма място за колебания. Щом ги донесете от разсадника или ги изкопаете от собствената си градина, веднага ги посадете на постоянно място. Те спокойно ще презимуват под снега.

Време е да засадим овощните дръвчета
Засаждането на овошки се извършва в периода от листопада до началото на набъбването на пъпките на дръвчетата. Това може да стане, ако почвата не е замръзнала и температурата на въздуха е положителна. При нашите климатични условия има два срока на засаждане - есенен и раннопролетен.

Райската ябълка се сади през ноември
Райската ябълка наречена още източна или японска хурма е растение на субтропичния климат и е най-студоустойчивия вид сред овощните видове от тази климатична зона. Дървото е листопадно със дълъг зимен период на покой. Произхожда от Китай и е един от най-дълголетните видове - 500 годишни дървета се срещат в Пекин.