Начало › Растения › Отглеждане › Болести и вредители › › Мана по лозята

Мана по лозята

04.08.2011 | Коментари (0)

Маната е най-опасната болест по лозата. Причинява се от гъбата Plasmopara viticola. Болестта се развива през целия вегетационен период. Гъбата напада всички зелени части на лозата, като причинява образуването на петна с различна форма и големина. По младите листа се появяват бледозелени разляти петна, т. нар. "мазни петна", които се забелязват ясно при преминаваща светлина. При топло и влажно време по долната страна на листата се образува бял налеп от спороношението на гъбата. По-късно петната стават жълтеникави, тъканите в тях умират и те придобиват кафяв цвят. Воднисти петна се образуват и по леторастите, ресите и чепките. Те причиняват тяхното изсъхване и окапване. Зърната се нападат докато достигнат големината на грахово или фасулево зърно. При ранно заразяване по тях се образуват воднисти сиво-зелени петна, които по-късно стават кафяви. Силно нападнатите зърна престават да се развиват, засъхват, придобиват мораво-кафяв цвят и опадат. (снимка)

Гъбъта, причинител на болестта, презимува в заразените листа в почвата във формата на ооспори, които имат дебела обвивка и са устойчиви на неблагоприятни климатични условия. Спорите могат да се съхранят в почвата няколко години. Напролет ооспорите покълват, когато попаднат във водна капчица от дъжд или роса, при температура над 11 градуса и дават малки спори, наречени зооспори. Зооспорите се движат известно време, след което поникват с късо влакно, което през устицата прониква в тъканите на листата и се храни със соковете на растението. По този начин става първичното заразяване. Времето между заразяването и появата на първите признаци на болестта се нарича инкубационен период. Проникнала в тъканите на листата гъбата се развива и образува нови спори, които излизат през устицата, разнасят се от вятъра и дъждовете и причиняват нови заразявания. Благоприятни условия за покълване на спорите и заразяване се създават при температура от 10 до 24 градуса и наличие на водни капки по листата в продължение на 2-3 часа.

Борбата

За да не се допусне първично заразяване може да се направи предпазно пръскане при дължина на леторастите 10-15 см. През май обикновено се правят 1 или 2 пръскания. Първото се провежда преди или след като се установят първите мазни петна. По-нататък пръсканията се правят в зависимост от растежа на леторастите и условията на времето. Във влажни, дъждовни години се пръска през 6-7 дни, при продължително засушаване - през 12-14 дни. Обикновено третиранията се прекратяват през втората половина на юли. В началото на август може да се направи едно предпазно пръскане. Пръска се със силна, но фина струя, която да достигне до всички части на лозата, особено чепките и долната страна на листата. В практиката широко се прилага 1% бордолезов разтвор. Одобрени за маната са следните препарати: банко 500 - 20 г, верита ВГ - 20 г, полирам ДФ - 20 г, дитан М45 - 30 г, купроксат ФЛ - 30 мл, санкоцеб 80ВП - 30 г, шампион ВП - 15 г, фунгиран ОН - 15 г, корсейт ТОП - 15 г, куадрис 25СК - 7,5 мл, купро 50ВП - 25 г, ридомил голд МЦ68ВП - 25 г или еклер 49ВГ - 5 г.

Дозата е за 10 литра вода.

04.08.2011, Любомила КРЪСТЕВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Събудят ли се овошките, вредителите атакуват
След късното зимно пръскане не трябва да се пропуска и предцъфтежното пръскане. От него се нуждаят всички овощни видове. Провежда се в периода от набъбване на пъпките до фаза преди цъфтеж. То е много важно, защото заедно с развитието на дръвчетата започва и вредната дейност на много техни неприятели.

Напаст в ягодите
Ягодовият акар е много опасен неприятел. Той е подчертано влаголюбив, студоустойчив, напада предимно младите листа. Смуче сок от тях и в резултат листата се деформират, остават дребни и растенията силно закържавяват. Добивите намаляват значително, понякога дори наполовина.

Събудят ли се овошките, вредителите атакуват
След късното зимно пръскане не трябва да се пропуска и предцъфтежното пръскане. От него се нуждаят всички овощни видове. Провежда се в периода от набъбване на пъпките до фаза преди цъфтеж. То е много важно, защото заедно с развитието на дръвчетата започва и вредната дейност на много техни неприятели.