Начало › Растения › Отглеждане › Болести и вредители › › Столбур

Столбур

04.08.2011 | Коментари (0)

Появата на болестта столбур започва с издребняване и пожълтяване на листата, при което зелени се запазват само тъканите около жилките. Междувъзлията се скъсяват, листата се извиват, стават твърди и щръкват нагоре. При развитието си болестта постепенно обхваща и по-долните листа. Те опадат отдолу нагоре. Цветовете са силно деформирани, като листенцата на чашката се разрастват ненормално. Те остават стерилни и не дават плод. Образуваните преди заразяването плодове са дребни и засъхват. Причинител на болестта е Mycoplasma, която се съхранява в цикадката Hyalesthes obsoletus. (снимка) Тя се заразява от болните растения и разпространява болестта като смуче сок от здравите.

Борбата

Засаждайте патладжана преди летежа на цикадката. Химическата борба се провежда срещу преносителя на болестта. Пръска се при масов летеж на цикадката с шерпа 25ЕК – 4 мл, актелик 50ЕК – 10 мл, конфидор 200СЛ – 5 мл. Препоръчва се и засаждане около насаждението от патладжан на предпазен пояс от царевица, слънчоглед, метла и др.

04.08.2011, Любомила КРЪСТЕВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Събудят ли се овошките, вредителите атакуват
След късното зимно пръскане не трябва да се пропуска и предцъфтежното пръскане. От него се нуждаят всички овощни видове. Провежда се в периода от набъбване на пъпките до фаза преди цъфтеж. То е много важно, защото заедно с развитието на дръвчетата започва и вредната дейност на много техни неприятели.

Напаст в ягодите
Ягодовият акар е много опасен неприятел. Той е подчертано влаголюбив, студоустойчив, напада предимно младите листа. Смуче сок от тях и в резултат листата се деформират, остават дребни и растенията силно закържавяват. Добивите намаляват значително, понякога дори наполовина.

Събудят ли се овошките, вредителите атакуват
След късното зимно пръскане не трябва да се пропуска и предцъфтежното пръскане. От него се нуждаят всички овощни видове. Провежда се в периода от набъбване на пъпките до фаза преди цъфтеж. То е много важно, защото заедно с развитието на дръвчетата започва и вредната дейност на много техни неприятели.