Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Зеленчуковите култури се поливат сутрин

Зеленчуковите култури се поливат сутрин

20.06.2016 | Коментари (0)

Едно от най-важните агротехнически мероприятия при отглеждане на зеленчуците е напояването. То се прилага по два начина - повърхностно и подпочвено. Към повърхностното напояване спадат гравитационното напояване, дъждуването и капкуването. При гравитационното напояване и дъждуването е добре поливането да става в хладните часове на деня - сутрин до 10 часа, привечер или през нощта.

Гравитационното напояване става по предварително профилирана повърхност на почвата с течаща вода по бразди или фитарии.

Дъждуването е за предпочитане при поливане на зеленчуците, защото подобрява въздушната влажност около растенията, не сбива повърхността на почвата. Препоръчва се, когато зеленчуците се отглеждат на леки и пропускливи почви. Дъждува се в тихо време, а когато вятърът е със скорост над 3 м/сек, не се дъждува.

Някои зеленчукови култури като домати, патладжани, зелен фасул, лук, пъпеш и др., не трябва да се поливат чрез дъждуване, а само гравитационно, защото в противен случай се нападат от много болести, борбата срещу които се води трудно.

Всички зелеви култури - главесто зеле, цветно зеле, броколи, брюкселско зеле, спанак, моркови, пипер, магданоз, зелен грах и картофи се развиват много добре, когато се поливат чрез дъждуване.

Капковото напояване е по-нов начин за напояване на културите. То е свързано с известни инвестиции, защото се изгражда под налягане до 5 атмосфери, като се подава по транспортен тръбопровод. Голямото му предимство е в това, че се постига икономия до 50% на водата в сравнение с гравитационното и има възможност да се внасят минерални торове и пестициди заедно с поливната вода.

20.06.2016, Лазар ПЕТКОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.

Вкусната дебелана
За баница с тиква, за традиционния тиквеник на Бъдни вечер, печена или варена, тиквата присъства на трапезата през студените зимни дни...    

Бамята се сее, когато акациите цъфнат
Бамята е много топлолюбива. За да поникнат нормално семената, почвата трябва да се е загряла до 15 градуса. Градинарите сполучливо са свързали срока на засяването й с цъфтежа на акациите.