Ажгонът, наричан и ароматен айован, със силния аромат и остър вкус е позната подправка и лечебно растение. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушените листа и клонки за супи и ястия от месо, риба и птици. Ажгонът (Trachyspermum ammi) е едногодишно тревисто растение, което прилича много по външен вид на кимиона. Висок е до 80 см, стъблото е гладко, разклонено. Листата са сиво-зелени, насечени на дребни линейни дялове. Цветовете са дребни, бели или виолетови, събрани в съцветие - сенници. Семената са също със силен, специфичен аромат.
Ажгонът е капризно растение. За да го отглеждате е необходимо да му осигурите достатъчно топлина, светлина, влага и хранителни вещества, добре обработена и чиста от плевели почва. Глинесто-песъчливите почви, добре наторени с оборски тор, са предпочитаните от ажгона. За да поникнат семената, температурата на почвата трябва да е поне десетина градуса. Сее се през пролетта на редове, разстоянието между тях е 40-45 см. Много важно е да не се допусне плевелите да заглушат посева и редовно да се полива при засушаване. След като на растенията израснат и се оформят 5-6 листа се изрязват и се правят на връзки, както при копъра.
Боровинкова градина става на стари пасбища
Преди да засадите боровинки, трябва да проучите почвата, климата, продължителността на вегетационният период, екстремните температури и тяхната цикличнвост, валежите. Анализира се и почвата и подпочвата.
Боровинкова градина става на стари пасбища
Преди да засадите боровинки, трябва да проучите почвата, климата, продължителността на вегетационният период, екстремните температури и тяхната цикличнвост, валежите. Анализира се и почвата и подпочвата.
Боровинкова градина става на стари пасбища
Преди да засадите боровинки, трябва да проучите почвата, климата, продължителността на вегетационният период, екстремните температури и тяхната цикличнвост, валежите. Анализира се и почвата и подпочвата.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите