Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Целината остава свежа до 6 месеца

Целината остава свежа до 6 месеца

04.02.2011 | Коментари (0)

Дали купувате целина в тарелка или я имате в изобилие в градината си, може да я съхраните свежа за дълго, ако следвате няколко прости правила. Изберете възможно най-прясната целина на пазара или я откъснете свежа. Стъблата трябва да са плътни и лъскави. Изрежете края на стъблото, на около 1,5­­­-2 см. Измийте целината добре в студена вода, обтривайки стъблата с пръсти, като премахнете всякакви чужди частици, след което я поставете върху кухненска хартия, за да се подсуши за няколко минути.

Съберете чистите, измити стъбла целина заедно и ги обвийте в хартия преди да ги опаковате в найлоново фолио. Също така, може да поставите обвитите в хартия стъбла в херметически затварящи се пликове, като се стремите да изкарате колкото се може повече въздух от торбата, преди да я запечатите. Така обработена целината се поставя в отделението за зеленчуци в хладилника или ако нямате такова я съхранявайте в най-долния му край. Уверете се, че целината няма контакт със стените на хладилника, тъй като при замръзване и последващо размразяване тя бързо омеква.

В хладилник целината може да се съхранява и в контейнер покрит с хартия. При този метод, е препоръчително да измиете отделните стъбла, след което да ги поставите в пластмасов съд, докато са още влажни. Отгоре плътно ги покрийте с пласт кухненска хартия и сложете контейнера в хладилника. При този метод целината ще се запази по-дълго отколкото при найлоновите торби, с които се купува от магазините.

Във фризер целината може да се съхранява по два начина: в сурово състояние или бланширана. След размразяване целината става водниста и зле изглеждаща, затова се препоръчва тя да се поставя в супата или в конкретното ястие направо от фризера. За целта отделете листата, измийте и подсушете стъблата преди да ги нарежете на кубчета, а след това ги поставите в кутии или пликове за замразяване. Така съхранена целината може да се използва до 6 месеца.

04.02.2011, Александра ЖИВКОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.