Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Целината остава свежа до 6 месеца

Целината остава свежа до 6 месеца

04.02.2011 | Коментари (0)

Дали купувате целина в тарелка или я имате в изобилие в градината си, може да я съхраните свежа за дълго, ако следвате няколко прости правила. Изберете възможно най-прясната целина на пазара или я откъснете свежа. Стъблата трябва да са плътни и лъскави. Изрежете края на стъблото, на около 1,5­­­-2 см. Измийте целината добре в студена вода, обтривайки стъблата с пръсти, като премахнете всякакви чужди частици, след което я поставете върху кухненска хартия, за да се подсуши за няколко минути.

Съберете чистите, измити стъбла целина заедно и ги обвийте в хартия преди да ги опаковате в найлоново фолио. Също така, може да поставите обвитите в хартия стъбла в херметически затварящи се пликове, като се стремите да изкарате колкото се може повече въздух от торбата, преди да я запечатите. Така обработена целината се поставя в отделението за зеленчуци в хладилника или ако нямате такова я съхранявайте в най-долния му край. Уверете се, че целината няма контакт със стените на хладилника, тъй като при замръзване и последващо размразяване тя бързо омеква.

В хладилник целината може да се съхранява и в контейнер покрит с хартия. При този метод, е препоръчително да измиете отделните стъбла, след което да ги поставите в пластмасов съд, докато са още влажни. Отгоре плътно ги покрийте с пласт кухненска хартия и сложете контейнера в хладилника. При този метод целината ще се запази по-дълго отколкото при найлоновите торби, с които се купува от магазините.

Във фризер целината може да се съхранява по два начина: в сурово състояние или бланширана. След размразяване целината става водниста и зле изглеждаща, затова се препоръчва тя да се поставя в супата или в конкретното ястие направо от фризера. За целта отделете листата, измийте и подсушете стъблата преди да ги нарежете на кубчета, а след това ги поставите в кутии или пликове за замразяване. Така съхранена целината може да се използва до 6 месеца.

04.02.2011, Александра ЖИВКОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.