Начало › Растения › Отглеждане › Торене › › Как да избегнем зеленчуците ни да се превърнат в отровни

Как да избегнем зеленчуците ни да се превърнат в отровни

04.02.2011 | Коментари (0)

Нитратите са азотни съединения, които широко се използват в много отрасли от стопанската дейност на човека - като торове в селското стопанство, като оцветители и консерванти в хранително-вкусовата промишленост, за производство на бои, лакове, лекарства и др.

През зимния период, когато повечето зеленчуци на пазара са от парници, често си задаваме въпроса, дали съдържанието им на нитрати няма да ни навреди и съответно как да си произведем наши зеленчуци без тях. За целта е необходимо да знаете какво допринася за натрупване на повече нитрати в растенията и как да го избегнем.

Точното време е най-важното

Торът е храна, но едностранчивото азотно торене, без да внасяме фосфорни и калиеви торове, води до натрупването им. При ненавременно и прекомерно азотно торене,  растенията приемат големи количества нитрати, които не могат да се изразходят и се натрупват в листната маса. Ето защо срокът за внасяне на торове е от съществено значение, както и торенето с оптимални норми макро- и микроелементи. Безразборното торене води до вкисляване на почвата, а това допринася за натрупване на повече нитрати в растенията. Използвайте карбамида като азотно торене. Той е единственият азотен тор, който се разлага по-бавно. За повишаване ефективността от торене важно значение има и правилното съчетание на органичното (оборския тор) с минерално торене.

Пазете културите от стреса

Екологичните фактори също оказват въздействие за натрупване на нитрати. Не само торовете са виновни за това. Влиянието, например, на стресовете. Условията са били благоприятни, изведнъж се засушава и се получава стрес. Натрупаните нитрати не могат да се разградят. Застудяване - рано през лятото и късно през есента. Нападение от болести и неприятели, когато листата изсъхнат. Остатъчните количества от хербициди от предшестващата култура. Неспазването на сеитбообръщението. Всички тези фактори трябва да ги имате в предвид при отглеждане на зеленчуци. Друга причина може да бъде и сортът. Някои от сортовете са предразположени към акумулирането на повече нитрати от други.

Вегетационният период на растенията също е от значение. Ако културите са с къса вегетация натрупват повече нитрати. Марулите, салатите, спанакът, червеното цвекло, ряпата и репичките са най-уязвими в това отношение.

04.02.2011, Елисавета ИЛИЕВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

За екологично чиста продукция садете бобови
Органичното земеделие е доста скъпо занимание и далеч не е по джоба на всеки любител градинар. Най-простият и достъпен начин е да засеете бобови - грах, боб, фасул, соя, бяла детелина, лупина. Тези култури образуват на корените клубени с органически азот, подобряват почвата и нейната структура. 

Лозата иска най-много храна докато спи
За разлика от повечето растения, лозата приема хранителните вещества най-добре в студения сезон.  В късната есен и през зимата, стига да позволява времето, докато лозата е в покой, трябва да се внесат органичните торове. Фосфорните и калиевите също е добре да се дадат тогава, в краен случай рано напролет.

Мулчирайте около овощните растения
Мулчирането е алтернатива в борбата с плевелите. То е агротехническо мероприятие, с което се създава изкуствена покривка (мулч) върху повърхността на почвата, която оказва физично, химично и биологично действие.