Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Как да съхраняваме спанака

Как да съхраняваме спанака

25.10.2014 | Коментари (0)

Още от древността спанакът се е смятал за изключително полезен зеленчук, поради високото си съдържание на желязо, калий, фосфор, каротин, както и витамини А, С, В1, В2, В6, Р, РР, К и Е. Високата му хранителна стойност се дължи на това, че при термична обработка витамините А и С не се разрушават. Отглежда се заради листата си, които в зависимост от вида могат да бъдат къдрави или гладки. Къдравите листа имат по-здрава структура, докато гладките се отличават с по-мек вкус. 

Запазете го полезен

За предпочитане е спанакът да се консумира в прясно състояние, тъй като хранителните му качества се запазват в най-голяма степен. Ако обаче продукцията от личното ви стопанство надхвърля количествата, които може да консумирате в прясно състояние, е необходимо да прибегнете към съхранението му. Както и повечето листни зеленчуци той е със слаба съхраняемост.

Изберете спанак със интензивно зелени листа и стъбла без признаци на пожълтяване,  добре развити, без наранявания и с тънки и нежни стъбла. Големите, плътни стъбла са знак за презряване. Свежият спанак трябва да има лек аромат, никога горчив или с мирис на мухъл. Избягвайте растения, които имат слузести слоеве, защото са предпоставка за последващо гниене. Увийте избрания спанак в парче хартия и го поставете в пластмасови кутии (или найлонови пликове) в хладилника, където той ще се запази за около 5-7 дни. Не го мийте преди съхранение. Влагата може да причини загниване. Избягвайте да съхранявате в хладилника термично обработен спанак, тъй като това влошава качествата му.

Във фризер за 8 месеца

За дълготрайно съхранение спанакът може да се замрази във фризер до 8 месеца. Не забравяйте, обаче, че преди употребата му не трябва да го размразявате, тъй като придобива слузесто съдържание. За целта го измийте в студена вода, за да премахнете чуждите примеси. Изрежете вдървесинените стъбла и премахнете повредените листа. Те могат да бъдат оставени цели или нарязани. Спанакът трябва да се бланшира преди замразяване, за да запази качествата си. Потопете го в кипяща вода за 2 минути (ако листата са много нежни за около 1,5 минути), охладете и подсушете. Поставете във фризерни торбички и замразявайте. Спанакът може да бъде и запържен с непрекъснато бъркане за 2-3 минути. Без да охлаждате, поставете го в термоустойчиви херметически кутии, след това охладете и замразявайте.

25.10.2014, Александра ЖИВКОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.