Начало › Стъпка по стъпка › Направи си сам › › Трапезата на Бъдни вечер – всичко, което сме набрали в градината през годината

Трапезата на Бъдни вечер – всичко, което сме набрали в градината през годината

22.12.2014 | Коментари (0)

По стара българска традиция Бъдни вечер е най-важният семеен празник, защото поверието гласи, че както мине вечерта, така ще върви животът на семейството през цялата година. Поради тази причина подготовката за празника е толкова важна и трапезата трябва да бъде изобилна. Броят на ястията е различен в различните краища на България, но едно е сигурно – те са постни и техният брой е нечетен – 7, 9 или 11. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сърми с ориз, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, пресни плодове, вино, ракия - всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя обредният хляб със сребърна пара в него и късметлията, на когото се падне парата,  ще му върви през цялата година. При разчупване на хляба първото парче се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта.

Вечерята на Бъдни вечер има обреден характер. В камината трябва да гори бъдник (тригодишно право дъбово или крушово дърво), под трапезата да е разтлана слама, напомняща Витлеемските ясли, а близо до нея да се поставят различни предмети, свързани с препитанието на семейството - напълнена с житни зърна ръкавица, кесия с пари, вързана с червен конец китка босилек. Вечерта е тиха и свята, защото е в тесен семеен кръг и се кади за прогонване на злите и нечисти сили. Отправят се молитви за благоденствие през идващата година.

Важно е да се знае, че всяко нещо, поставено на трапезата, е натоварено с определена обредна символика:

  • Медът се поставя на масата, за да е сладък живота през идващата година;

  • Лукът се поставя, за да се множи имотът на стопаните, както са много люспите на лука;

  • Чесънът пази от зли сили;

  • Житото е символ на плодородието. В ястията за празничната вечеря се включват храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Тези храни са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот;

  • Тиквените и слънчогледови семки, изобщо ядките символизират плодородие – добре е да присъстват на масата;

  • Орехите са средство за гадаене за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности;

  • Плодовете на масата предвещават богат урожай в градината;

  • Червеното вино като питие на безсмъртието носи здраве и дълголетие на членовете на семейството;

  • Елховите клонки, които украсяват масата ,са символ на вечно възраждащата се природа, а дрянът също е част от украсата и се поставя за здраве.

Добре е всеки член на семейството да опита от всички ястия, за да му върви годината. Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът от къщата. А освен това Бъдни вечер е нощта, когато стават чудеса, затова всяко желание, се сбъдва.

22.12.2014, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Да похапнем ягоди от... саксията
Ако поднесете на приятелите, дошли да ви погостуват на вилата, току-що набрани ягоди, те ще останат доволни от екологичната гощавка. Но ако нямате вила, а обитавате апартамент в някой многоетажен блок, направо ще изумите гостите си, поднасяйки им ягоди собствено производство, откъснати пред очите им.

И дървената ограда трябва да бъде хубава
Много ефектна е оградата, при която хоризонталните дъски, отделени на 2-4 см една от друга, са поставени от двете страни на носещите стълбове. Те са разместени една спрямо друга така, че дъските от едната страна закриват разстоянията между дъските от другата страна. Такава ограда осигурява и по-добра защита от вятър.

Нови саксии за новия сезон
В началото на пролетта е време да помислим за пресаждане на саксийните цветя. Изборът на новата саксия е от важно значение, а и самото преместване в нея има своите тънкости, които е добре да знаем, преди да се захванем за работа. Защото от тях често зависи дали цветята ни ще блестят с цялата си красота.