Начало › Стъпка по стъпка › Направи си сам › › Трапезата на Бъдни вечер – всичко, което сме набрали в градината през годината

Трапезата на Бъдни вечер – всичко, което сме набрали в градината през годината

22.12.2014 | Коментари (0)

По стара българска традиция Бъдни вечер е най-важният семеен празник, защото поверието гласи, че както мине вечерта, така ще върви животът на семейството през цялата година. Поради тази причина подготовката за празника е толкова важна и трапезата трябва да бъде изобилна. Броят на ястията е различен в различните краища на България, но едно е сигурно – те са постни и техният брой е нечетен – 7, 9 или 11. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сърми с ориз, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, пресни плодове, вино, ракия - всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя обредният хляб със сребърна пара в него и късметлията, на когото се падне парата,  ще му върви през цялата година. При разчупване на хляба първото парче се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта.

Вечерята на Бъдни вечер има обреден характер. В камината трябва да гори бъдник (тригодишно право дъбово или крушово дърво), под трапезата да е разтлана слама, напомняща Витлеемските ясли, а близо до нея да се поставят различни предмети, свързани с препитанието на семейството - напълнена с житни зърна ръкавица, кесия с пари, вързана с червен конец китка босилек. Вечерта е тиха и свята, защото е в тесен семеен кръг и се кади за прогонване на злите и нечисти сили. Отправят се молитви за благоденствие през идващата година.

Важно е да се знае, че всяко нещо, поставено на трапезата, е натоварено с определена обредна символика:

  • Медът се поставя на масата, за да е сладък живота през идващата година;

  • Лукът се поставя, за да се множи имотът на стопаните, както са много люспите на лука;

  • Чесънът пази от зли сили;

  • Житото е символ на плодородието. В ястията за празничната вечеря се включват храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Тези храни са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот;

  • Тиквените и слънчогледови семки, изобщо ядките символизират плодородие – добре е да присъстват на масата;

  • Орехите са средство за гадаене за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности;

  • Плодовете на масата предвещават богат урожай в градината;

  • Червеното вино като питие на безсмъртието носи здраве и дълголетие на членовете на семейството;

  • Елховите клонки, които украсяват масата ,са символ на вечно възраждащата се природа, а дрянът също е част от украсата и се поставя за здраве.

Добре е всеки член на семейството да опита от всички ястия, за да му върви годината. Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът от къщата. А освен това Бъдни вечер е нощта, когато стават чудеса, затова всяко желание, се сбъдва.

22.12.2014, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Трудният избор на растенията за аквариума
Кол­ко­то и да са кра­си­ви риб­ки­те и дру­ги­те раз­лични жи­во­тин­ки, на­пъл­не­ни­ят съд с во­да без рас­ти­тел­ност е труд­но да се на­рече ак­ва­ри­ум. Во­до­рас­ли­те, ос­вен че офор­мят де­ко­ра­тив­ния за­вър­шек на ак­ва­ри­у­ма, са нуж­ни и на не­го­ви­те о­би­та­те­ли. Но кои рас­те­ния са под­хо­да­щи за де­ко­ра­тив­ния ак­ва­ри­ум и от мно­жес­т­во­то ви­до­ве кои да пред­почетем?

Цветя в кухнята
В кухнята може да дадете простор на фантазията си. Тропически витрини, бромелиеви дървета, сукулентни композиции, миниатюрни водни градини - всичко това може да украсява помещението, да му придава блясък и неповторимост. Но дори да имате предпочитание към традиционните решения, ефектът може да бъде невероятен

Да похапнем ягоди от... саксията
Ако поднесете на приятелите, дошли да ви погостуват на вилата, току-що набрани ягоди, те ще останат доволни от екологичната гощавка. Но ако нямате вила, а обитавате апартамент в някой многоетажен блок, направо ще изумите гостите си, поднасяйки им ягоди собствено производство, откъснати пред очите им.