Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Девесилът се засява сега, за да подправя супи през пролетта

Девесилът се засява сега, за да подправя супи през пролетта

12.10.2010 | Коментари (0)

Девесилът е една от любимите подправки на българската домакиня. За да се подготвите за новия производствен сезон през следващата година, трябва да помислите още отсега. Селимът се отглежда с директна сеитба на семена, както и чрез делене на храстите или пък с коренови резници. Ако сте си купили семена от определена селекция, то тогава е най-добре вече да обработите избраното от вас място в градината и да засеете семената. Можете да направите това редово - на разстояние 50-60 см. Дълбочината, на която трябва да се намират семена е 2-2.5 см.

Когато се размножава вегетативно, кореновите туфи се разделят също през есента. Извадете корените и с чист нож нарежете на части. Всяка една част трябва да има поне по 5-6 коренчета. Схемата на засаждане е 50-60/30-40 см.

Основните грижи, които трябва да полагате, през вегетацията на растението са насочени към редовно окопаване на насаждението за поддържане на почвата рохка и чиста от плевели. При отглеждането с директна сеитба във фаза 3-5 лист посевът трябва да се прореди през 25-30 см, като проскубаните растения също могат да се използват за разсад.

Девесилът се нуждае и от подхранване, за да са силни растенията и ароматни листата и дръжките му. Това се прави на 2-3 пъти, обикновено след като сте прибрали реколта от подправката с по 80 -100 г амониева селитра на 10 кв. м.

Растението ще ви е полезво за около 5-6 години. След това можете отново да засеете семена и да обновите насажденията си.

12.10.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.