Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Заровени в жито, дините посрещат Нова година

Заровени в жито, дините посрещат Нова година

12.10.2010 | Коментари (0)
Дините, които ще се оставят за по-продължително съхранение, се берат в момент на пълна зрялост. Ако се откъснат преди това, процесът на зреене спира. Подбират се здрави плодове с дебела кора и запазена плодна дръжка. Оставят се през нощта навън, за да се охладят, и рано сутринта се прибирит на хладно. Добре е да се поставят в голям съд - каца или сандък - и да се покрият с плява или дървени стърготини. Някои хора ги зариват в жито. Най-благоприятната температура е 1 градус. По този начин се запазват до януари. Ако искате да ги съхраните по-кратко време - 20-25 дни, достатъчна е температура от 6-8 градуса, и влажност на въздуха 80-85 %.
12.10.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.