Начало › Още за ... › Рецепти › › Кулинарни съвети › › Сухите смокини удвояват захарността си

Сухите смокини удвояват захарността си

11.10.2010 | Коментари (0)

Смокините са много сладки плодове. При минимално 9.0% съдържание на захари, то може да се удвои до 18%, чрез изсушаване им. Сушенето се провежда с цели плодове.

Естествено сушене

То се извършва на открито върху тави, дървени табли на сенчесто и проветриво място, но при температури над 30ºС, в слънчево и сухо време. Смокинята е южно плодово дърво. За предпазване от птици и паразити върху смокините се поставя тензух. Сушенето продължава най- малко 10 дни. При дъжд плодовете се прибират. Спорите на някои плесени не се унищожават от слънчевата светлина. При неправилно съхранение след това, спорите се развиват бързо и увреждат плода.

Изкуствено сушене - във фурна

То се провежда в промишлени условия при автоматично регулиране на температурите и непременно вентилиране. В домашни условия сушенето се извършва във фурната на домашна печка. Сушенето продължава 20 часа във фурна и едно денонощие при стайна температура. Режимът е щадящ, за да се запазят вкусовите и ароматни качества на смокините, а именно:

 - първите 8 часа се поддържа температура от 50-55ºС;

 - вторите 8 часа температурата се поддържа 60-65ºС;

 - смокините се изваждат и престояват при стайна температура едно денонощие;

 - смокините се досушават 4 часа при температура от 75ºС.

 Изсушените смокини се поставят в целофанова опаковка и се съхраняват на сухо и проветриво място.

Доц.д-р Виолета ТОДОРОВА

11.10.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Стафидите - луксозното грозде през зимата
Време е да помислите за подготовка за сушене на плодовете. Те са много полезна храна, за която хората са знаели още от древността, но все пак всеки плод има своите особености. Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В него се съдържа голямо количество бор, калий, магнезий и манган. Ето защо през последното десетилетие в света се повиши значително търсенето и консумацията на безсеменното грозде и стафиди.

Вкусно като цвят от тиква
Ярко оранжевите цветова на тиквичките все още не се намират на нашия пазар, но ако сте си отгледали в градината, може да опитате този деликатес.

Вкусно като цвят от тиква
Ярко оранжевите цветова на тиквичките все още не се намират на нашия пазар, но ако сте си отгледали в градината, може да опитате този деликатес.