Начало › Още за ... › Екзотика › › Драконовият плод

Драконовият плод

28.09.2010 | Коментари (1)

Както показва историята на човечеството: можете да изядете всичко, което отгледате. Кактусите не са изключение. Има и отровни представители на Кактусовите, но тук ще стане дума за ядливите. И така питахаята е известна още като бодлива круша и драконов плод. Това е храстовиден дървовиден кактус, на краищата на който узряват сочни плодове. В зависимост от вида плодовете биват с различен размер; с плодово месо с различен цвят (бял, розов, пурпурен); с различен цвят на кожицата (от жълт до оранжев, от червен до пурпурен); с различна повърхност (набраздени, с тънки цветни дръжки).

(снимка) Но плодовете на питахаята имат още едно общо качество - голямото количество черни семена. Затова преди да вкусите сочното плодово месо, трябва да изчистите семената.

Откъде идва

Питахаята е родом от Западното полукълбо. Там този кактус се цени не само заради отличния вкус, но и заради голямото количество плодове, които могат да се съберат. Днес питахаята се отглежда в малки ферми в южната част на Мексико, в някои страни от Централна и Южна Америка, във Виетнам и в Израел.

Привлекателните на вид плодове на питахаята активно се използват в кулинарията и преди всичко в производството на различни алкохолни напитки. Сокът и плодовото месо се добавят в бонбони, сладолед, кисели млека и различни млечни продукти, от плодовете се прави мармалад, сосове и желета. В Испания традиционно сокът от питахая се смесва с лимон за приготвянето на „летни напитки".

Плодовете са привлекателни и с това, че употребата на питахая помага при коремни болки. Освен това плодът е полезен на страдащите от диабет и различни ендокринни заболявания.

 Как да го ядете

Със своя външен вид питахаята прилича на боядисана шишарка, въпреки че имат мека, лесно отделяща се кожица. Жълтата разновидност на плода е най-вкусна. Плодовото месо е с дребни семена и има изискан освежаващ вкус.

За да хапнете плода на питахаята, трябва да го разрежете наполовина по дължина и изяжте с лъжичка или да нарежете кожицата на плода, да я обелите и след това да нарежете плода на късчета.

Иван ИВАНОВ

28.09.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (1) | Добави коментар

Вижте още

Мистичният пейотл
Лофофората е един от най-необикновените представители на семейство Кактуси, при това със скандална слава. Още от откриването на Америка и досега разновидностите й  са предмет на слухове, легенди, поклонения и административни санкции - поради съдържащите се в нея халюциногени...

Мандарината - цитрусова атракция на прозореца
Здравейте, прекрасно списание! Подариха ми малка мандаринка, която е захваната от семчицата на плод. Голяма е около 7-8см. Ако можете да ме посъветвате как да си я гледам, ще ви бъда много благодарна. Пожелавам ви много успех и ползотворна работа! Благодаря предварително!

Мандарината - цитрусова атракция на прозореца
Здравейте, прекрасно списание! Подариха ми малка мандаринка, която е захваната от семчицата на плод. Голяма е около 7-8см. Ако можете да ме посъветвате как да си я гледам, ще ви бъда много благодарна. Пожелавам ви много успех и ползотворна работа! Благодаря предварително!