Начало › Още за ... › Екзотика › › Драконовият плод

Драконовият плод

28.09.2010 | Коментари (1)

Както показва историята на човечеството: можете да изядете всичко, което отгледате. Кактусите не са изключение. Има и отровни представители на Кактусовите, но тук ще стане дума за ядливите. И така питахаята е известна още като бодлива круша и драконов плод. Това е храстовиден дървовиден кактус, на краищата на който узряват сочни плодове. В зависимост от вида плодовете биват с различен размер; с плодово месо с различен цвят (бял, розов, пурпурен); с различен цвят на кожицата (от жълт до оранжев, от червен до пурпурен); с различна повърхност (набраздени, с тънки цветни дръжки).

(снимка) Но плодовете на питахаята имат още едно общо качество - голямото количество черни семена. Затова преди да вкусите сочното плодово месо, трябва да изчистите семената.

Откъде идва

Питахаята е родом от Западното полукълбо. Там този кактус се цени не само заради отличния вкус, но и заради голямото количество плодове, които могат да се съберат. Днес питахаята се отглежда в малки ферми в южната част на Мексико, в някои страни от Централна и Южна Америка, във Виетнам и в Израел.

Привлекателните на вид плодове на питахаята активно се използват в кулинарията и преди всичко в производството на различни алкохолни напитки. Сокът и плодовото месо се добавят в бонбони, сладолед, кисели млека и различни млечни продукти, от плодовете се прави мармалад, сосове и желета. В Испания традиционно сокът от питахая се смесва с лимон за приготвянето на „летни напитки".

Плодовете са привлекателни и с това, че употребата на питахая помага при коремни болки. Освен това плодът е полезен на страдащите от диабет и различни ендокринни заболявания.

 Как да го ядете

Със своя външен вид питахаята прилича на боядисана шишарка, въпреки че имат мека, лесно отделяща се кожица. Жълтата разновидност на плода е най-вкусна. Плодовото месо е с дребни семена и има изискан освежаващ вкус.

За да хапнете плода на питахаята, трябва да го разрежете наполовина по дължина и изяжте с лъжичка или да нарежете кожицата на плода, да я обелите и след това да нарежете плода на късчета.

Иван ИВАНОВ

28.09.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (1) | Добави коментар

Вижте още

Каперси
Родината на каперсите е Азия, но ги ценят по целия свят не само като подправка, но и като лекарство. Недоразвитите цветни пъпки на този малък храст са използвани от хората още от древни времена. Събират се през цялото лято.  Имат мирис, подобен на синаповия, и лютив, малко остър вкус. Добре се съчетават с туршии и ястия от месо и риба.

Вкусният физалис
Фи­за­ли­сът мо­же да се за­сее нап­ра­во на же­ла­но­то мяс­то през про­лет­та, ко­га­то почва­та е топ­ла. Ка­то се има  пред­вид обаче, че цъф­ти и раж­да до пър­ви сла­ни, за пред­почита­не е да се от­г­ле­да пред­ва­ри­тел­но раз­сад. Та­ка пе­ри­о­дът на пло­до­да­ва­не се удъл­жа­ва.

Вкусният физалис
Фи­за­ли­сът мо­же да се за­сее нап­ра­во на же­ла­но­то мяс­то през про­лет­та, ко­га­то почва­та е топ­ла. Ка­то се има  пред­вид обаче, че цъф­ти и раж­да до пър­ви сла­ни, за пред­почита­не е да се от­г­ле­да пред­ва­ри­тел­но раз­сад. Та­ка пе­ри­о­дът на пло­до­да­ва­не се удъл­жа­ва.