Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Обраното грозде обича хлад и 70% влажност

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност

06.09.2016 | Коментари (0)

Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид. Първото условие за здрави гроздове е едновременно с прибирането му да го почиствате от загнилите, повредените и сухите зърна.


Местата, където ще съхранявате реколтата за прясна консумация, също трябва да отговарят на определени условия. Най-подходящи за тази цел са таванските помещения със северно изложение, които трябва да са сухи, проветриви и с гъсти мрежи на прозорците, за да не проникват насекоми. Преди зареждането на стаите, трябва да сте почистили основно, да сте варосали стените и дезинфекцирали, като сте изгорили по 3-5 г сяра на всеки кубичен метър. В продължение на 48 часа помещението трябва да се държи затворено, а след това да го проветрите.


Гроздето може да се съхранява със суха или свежа чепка. Ако изберете първия метод, то тогава трябва да наредите гроздовете в щайги на един ред, без да се притискат един друг. Другият вариант е да наредите чепките на стилажи върху постлана хартия.
Можете и да изрежете гроздовете с част от пръчките, като след това ги закачите върху добре опънати телове.


Когато използвате методът на съхраняване на свежа чепка, то трябва да отрежете гроздовете заедно с две междувъзлия от пръчката над грозда и едно под него. Долният край се потапя в буркан с вода. Съдовете трябва да се поставят на специални етажерки, така че гроздовете да висят свободно надолу.


Най-добре е температурата в помещението да е между 2 и 8 градуса, а относителната влажност на въздуха 70-80 %. Ако е прекалено влажно, то тогава проветрявайте често. Периодично преглеждайте гроздето и ако намерите болни зрънца, ги отстранявайте.
Навън гроздето също може да бъде съхранено, ако живеете в южен район, където зимата не е много студена. Гроздовете могат да се запазят на лозите около 1.5-2 месеца след узряването им. Те трябва обаче да се опаковат в книжни пликове, които се завързват над дръжката им. Материалът обаче не трябва да пропуска дъждовната вода. Най-добре е да перфорирате дъното им.

06.09.2016, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.