Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Нарът се запазва в хладилник до 2 месеца

Нарът се запазва в хладилник до 2 месеца

04.10.2014 | Коментари (0)

Плодовете на нара са кръгли с размер на портокал и с тънка подобна на кожа кора. Цветът му варира от червен  до жълт с розов оттенък.

Вътрешността на плода е изпълнена с множество малки плодчета, които се състоят от прозрачна и сочна месеста част, с по едно семе.

Месестата част има сладко–кисел вкус. Сокът от нарът е розов или червен.


Плодовете на нара узряват късно през есента и понякога са изложени на ранните есенни студове. Можем да се наслаждаваме на наровите плодове от септември до януари.


Според съдържанието на киселини в плода наровите сортове се делят на 3 групи: сладки, кисело-сладки и кисели.
Плодовете на нара се употребяват в суров или консервиран вид- правят се кисели, мусове, служат за оцветяване на сладоледи и сладкарски изделия.

Можете да съхраните плодовете на нара в хладилник  до 1 месец. Семенцата на нар, здраво опаковани във вакумна опаковка, се съхраняват във фризери за период от 3 месеца.

04.10.2014, Лили ПЕТРОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.