Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Ряпа за зимата

Ряпа за зимата

21.09.2010 | Коментари (0)

Зимната ряпа ще е чест гост на трапезата. За да я съхраните за зимните месеци, можете да избирате между бяла и черна. Бялата ряпа е по-слабо лютива и с по-нежно месо, по-високодобивна, а  черната ряпа съдържа повече етерично масло и се предпочита като лечебно растение. Кореноплодите на зимната ряпа са сочни, месести с парлив вкус и характерна миризма, която се дължи на етеричното масло. Те съдържат още захари, пектини, минерални соли на желязото, медта, цинка, мангана и др.

Голямата студоустойчивост и възможността добре да се съхранява през зимата, поставят ряпата измежду ценните зеленчуци за есенно, зимно и ранно пролетно използване.

Можете да си купите известно количество ряпа и да я поставите в мазето. Единият вариант за съхранение е в касетки върху слама, като репите не се допират една до друга. Можете да ги запазите по-дълго време и ако ги посипете с пясък в сандъче. Осигурете прохладно място, с температура, която не пада под 5-6 градуса, тъй като кореноплодите могат да измръзнат. Нужна им е и тъмнина, за да не предизвикате развитие на растенията.

21.09.2010, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.