Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Ряпа за зимата

Ряпа за зимата

21.09.2010 | Коментари (0)

Зимната ряпа ще е чест гост на трапезата. За да я съхраните за зимните месеци, можете да избирате между бяла и черна. Бялата ряпа е по-слабо лютива и с по-нежно месо, по-високодобивна, а  черната ряпа съдържа повече етерично масло и се предпочита като лечебно растение. Кореноплодите на зимната ряпа са сочни, месести с парлив вкус и характерна миризма, която се дължи на етеричното масло. Те съдържат още захари, пектини, минерални соли на желязото, медта, цинка, мангана и др.

Голямата студоустойчивост и възможността добре да се съхранява през зимата, поставят ряпата измежду ценните зеленчуци за есенно, зимно и ранно пролетно използване.

Можете да си купите известно количество ряпа и да я поставите в мазето. Единият вариант за съхранение е в касетки върху слама, като репите не се допират една до друга. Можете да ги запазите по-дълго време и ако ги посипете с пясък в сандъче. Осигурете прохладно място, с температура, която не пада под 5-6 градуса, тъй като кореноплодите могат да измръзнат. Нужна им е и тъмнина, за да не предизвикате развитие на растенията.

21.09.2010, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Лимоните стоят в хладилник до 6 месеца
Лимоните и портокалите ще се съхранят свежи, ако ги намажете с растително масло, поставите ги в целофанов плик и ги държите в прохладно място. Можете да съхраните лимоните по следния начин.

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.