Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Ряпа за зимата

Ряпа за зимата

21.09.2010 | Коментари (0)

Зимната ряпа ще е чест гост на трапезата. За да я съхраните за зимните месеци, можете да избирате между бяла и черна. Бялата ряпа е по-слабо лютива и с по-нежно месо, по-високодобивна, а  черната ряпа съдържа повече етерично масло и се предпочита като лечебно растение. Кореноплодите на зимната ряпа са сочни, месести с парлив вкус и характерна миризма, която се дължи на етеричното масло. Те съдържат още захари, пектини, минерални соли на желязото, медта, цинка, мангана и др.

Голямата студоустойчивост и възможността добре да се съхранява през зимата, поставят ряпата измежду ценните зеленчуци за есенно, зимно и ранно пролетно използване.

Можете да си купите известно количество ряпа и да я поставите в мазето. Единият вариант за съхранение е в касетки върху слама, като репите не се допират една до друга. Можете да ги запазите по-дълго време и ако ги посипете с пясък в сандъче. Осигурете прохладно място, с температура, която не пада под 5-6 градуса, тъй като кореноплодите могат да измръзнат. Нужна им е и тъмнина, за да не предизвикате развитие на растенията.

21.09.2010, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Как да съхраним тиквите
Тиквите на пръв поглед тиквите да изглеждат здрави, но за да ги запазите за по-дълго време, трябва да ги съхраните при подходящи условия. При по-висока температура те бързо омекват и се скапват, а при по-ниска могат да замръзнат и развалят.

Как да съхраняваме спанака
Увийте избрания спанак в парче хартия и го поставете в пластмасови кутии (или найлонови пликове) в хладилника, където той ще се запази за около 5-7 дни. Не го мийте преди съхранение. Влагата може да причини загниване. Избягвайте да съхранявате в хладилника термично обработен спанак, тъй като това влошава качествата му.

Нарът се запазва в хладилник до 2 месеца
Плодовете на нара са кръгли с размер на портокал и с тънка подобна на кожа кора. Цветът му варира от червен  до жълт с розов оттенък. Вътрешността на плода е изпълнена с множество малки плодчета, които се състоят от прозрачна и сочна месеста част, с по едно семе. Месестата част има сладко–кисел вкус. Сокът от нарът е розов или червен.