Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Чесънът на нашата трапеза

Чесънът на нашата трапеза

20.09.2010 | Коментари (0)

Независимо от това, дали сте купили чесъна от магазина или сте го произвели в собствената си градина, ви се иска да съхраните колкото е възможно по-дълго лечебните му и вкусови качества. Осъществяването на тази цел не е никак трудно, стига да имате предвид някои основни препоръки. Изберете твърд на пипане и без наранявания чесън. Ако забележите твърди, праховити участъци под кожата, не използвайте тези глави за съхраняване, тъй като това е индикатор за наличието на плесени.

Чесънът трябва да „диша”, така че осигуряването на правилна въздушна циркулация ще удължи съхранителния му период. Въпреки това е важно да знаете, че съхраняемостта му започва да намалява при отделяне на скилидките от главите.

Съхранявайте непочистените глави в отворени контейнери на хладно и сухо място, при слаба слънчева светлина и далеч от други храни. При този начин чесънът може да се запази за повече от три месеца.

Най-подходящият начин за съхраняването на чесъна е в специални перфорирани съдове, които осигуряват правилна въздушна циркулация. Също така може да го поставите в хартиени торби, картони за яйца или мрежи, но само при наличие на условията, описани по-горе. За да избегнете плесенясването, не съхранявайте чесъна в затворени пластмасови кутии.

Чесновите глави и скилидки не трябва да се оставят да седят дълго в хладилник, тъй като поставен при такива условия, чесънът бързо омеква и мухлясва. Някои хора са съблазнени от възможността да замразяват чесъна, но това в никакъв случай не е препоръчително, тъй като води до промяна, както в консистенцията, така и във вкуса на чесъна.

Никога не съхранявайте чесъна в растително масло, особено при стайна температура, тъй като последващата му консумация може да причини заболяването ботулизъм и дори смърт. Дори в хладилник престояването на чесъна в растително масло за по-дълго време може да се окаже опасно.

Ако сте приготвили повече чесън, отколкото е необходим за вашата трапеза, можете да съхраните вече пасирания чесън в херметически затваряща се кутия и да го поставите в хладилника. Въпреки че, активно действащите серни компоненти силно намаляват още през първите няколко часа, ниската температура в хладилника забавя този процес, но и в този случай е необходимо да използвате чесъна, колкото е възможно по-бързо.

Сушенето на чесъна е най-ефикасният метод за дълготрайно съхранение, осигуряващ в най-голяма степен запазването на вкусовите и лечебни качества. Нарежете почистените скилидки на тънки филийки или пък по дължината на скилидката. Поставете ги в тава за печене върху пергаментово фолио и ги поставете в предварително загрята до 60 градуса фурна за 2 часа. След това намалете фурната на 50 градуса и продължете докато чесънът не се изсуши. Чесънът е напълно готов, когато стане хрупкав.

20.09.2010, Александра ЖИВКОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.