Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Кога да оберем дините?

Кога да оберем дините?

10.08.2010 | Коментари (0)

Динята е старо културно растение. Тя е пренесена от Южна Африка, където и днес се среща в диво състояние. Позната е още отпреди 1500 години преди Христа.

Плодовете й имат различна големина и форма. При някои сортове един плод достига до 20 кг. Съществува разнообразие по отношение на окраската и дебелината на кората, цвета и плътността на месото, съдържанието на захари и др. В нашата страна се препоръчват за отглеждане сортовете Кримсон, Кримстар, Варда, Васко, Гранит, Лади, Мадера, Ред стар, Топгун и др.

Вкусни и с голяма захарност плодове се получават, когато поливането се преустанови преди узряването.

Дините се прибират на няколко ръце в хладните часове на деня. Узрелите плодове се познават по това, че цветовете са засъхнали и опадват, космиците на дръжките са окапали, а кората добива лъскав оттенък. При стискане между ръцете дините пращят, а при почукване с пръст издават тъп звук.

При обикновени условия дините се съхраняват около 20 дни. Срокът на съхранение при температура 1-2°С и влажност 80-90% може да бъде 30-40 дни. След този период месото вече не е вкусно. Към края на този период плодовете се атакуват от болестта антракноза, която причинява гниенето им.

10.08.2010, Лазар ПЕТКОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

За да имате спанак рано напролет
Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия. Той издържа на студ, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подходяща оранжерия с трайно покритие, но е добра и такава, която ще се покрие с полиетиленово фолио към края на октомври.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.

Магданоз - вкусно по български
Наричан още мерудия,той е основната подправка в българската кухня. Много добрите вкусови качества, дължащи се на етеричното масло, което съдържа, му придават приятния вкус. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната. За да запази аромата си, се поставя в ястието, след като то се приготви.