Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Кога да оберем дините?

Кога да оберем дините?

10.08.2010 | Коментари (0)

Динята е старо културно растение. Тя е пренесена от Южна Африка, където и днес се среща в диво състояние. Позната е още отпреди 1500 години преди Христа.

Плодовете й имат различна големина и форма. При някои сортове един плод достига до 20 кг. Съществува разнообразие по отношение на окраската и дебелината на кората, цвета и плътността на месото, съдържанието на захари и др. В нашата страна се препоръчват за отглеждане сортовете Кримсон, Кримстар, Варда, Васко, Гранит, Лади, Мадера, Ред стар, Топгун и др.

Вкусни и с голяма захарност плодове се получават, когато поливането се преустанови преди узряването.

Дините се прибират на няколко ръце в хладните часове на деня. Узрелите плодове се познават по това, че цветовете са засъхнали и опадват, космиците на дръжките са окапали, а кората добива лъскав оттенък. При стискане между ръцете дините пращят, а при почукване с пръст издават тъп звук.

При обикновени условия дините се съхраняват около 20 дни. Срокът на съхранение при температура 1-2°С и влажност 80-90% може да бъде 30-40 дни. След този период месото вече не е вкусно. Към края на този период плодовете се атакуват от болестта антракноза, която причинява гниенето им.

10.08.2010, Лазар ПЕТКОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубави домати се гледат с майсторлък
Сортовото разнообразие при доматите е твърде голямо, но всички сортове може да се отнесат към две основни групи - високостъблени и нискостъблени. Според предназначението си те могат да бъдат за консумация в прясно състояние (салатни сортове) или за консервиране. А според сроковете на узряване - ранни и средно ранни.

Бамята се сее, когато акациите цъфнат
Бамята е много топлолюбива. За да поникнат нормално семената, почвата трябва да се е загряла до 15 градуса. Градинарите сполучливо са свързали срока на засяването й с цъфтежа на акациите.

Хубави домати се гледат с майсторлък
Сортовото разнообразие при доматите е твърде голямо, но всички сортове може да се отнесат към две основни групи - високостъблени и нискостъблени. Според предназначението си те могат да бъдат за консумация в прясно състояние (салатни сортове) или за консервиране. А според сроковете на узряване - ранни и средно ранни.